Ovaj britanski film osvojio je čak 8 Europskih filmskih nagrada

Ovaj britanski film osvojio je čak 8 Europskih filmskih nagrada
Screenshot: YouTube

BRITANSKI film The Favourite (Miljenica) veliki je pobjednik ovogodišnje 32. dodjele Europskih filmskih nagrada EFA s osvojenih osam nagrada, uključujući i nagradu za najbolji europski film, a na svečanosti dodjele u Berlinu nagrađena je i hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić, za najbolju europsku koprodukciju.

Svečanost dodjele nagrada EFA održana je u subotu navečer u poznatoj berlinskoj dvorani Haus der Berliner Festspiele, a u Berlinu, gdje je i sjedište Europske filmske akademije koja dodjeljuje te nagrade, sama dodjela se održava svake neparne godine od 1997., dok se u parnim godinama te nagrade dodjeljuju svaki put u nekom drugom europskom gradu.

Film The Favourite za nagrade EFA 2019. imao je i najviše nominacija, devet, a osim za najbolji film nagrađen je i kao najbolja europska komedija, dok je njegov redatelj Grk Yorgos Lanthimos dobio nagradu kao najbolji europski redatelj, a glumica Olivia Colman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama europske kostimografije, montaže, šminke i drugima.

Najboljim europskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španjolskom filmu Pain and Glory/Dolor y Gloria (Bol i slava), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski Les Miserables (Ožalošćeni) nagrađen je kao Europsko otkriće godine - Prix Fipresci, britanski film For Sama (Za Samu) je najbolji europski dokumentarac, španjolski film Bunuel in the labyrinth of the turtles najbolji europski animirani film, dok je rumunjski The Christmas Gift/Cadoul de craciun europski kratki film godine.

Poljski film Cold War/Zimna wojna (Hladni rat) dobio je pak većinu glasova publike i nagradu People's Choice Awards, dok je njemački redatelj i glumac Werner Herzogu dobio nagradu za životno djelo.

Nagrade EFA ukupno se dodjeljuju u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3600 članova Europske filmske akademije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara