Ovaj stil uređenja doma trebate isprobati, većinu možete napraviti sami

Ovaj stil uređenja doma trebate isprobati, većinu možete napraviti sami
Foto: 123RF

OVE JE godine popularan morski stil kod uređenja unutrašnjosti doma i to ne samo kod apartmana i ljetnih kuća za odmor već i kuća i stanova u kontinentalnoj Hrvatskoj. To nas ni ne čudi budući da morski stil karakteriziraju plava i bijela boja, mornarske pruge, ukrasi kao što su morske školjke i zvijezde i ostali detalji koje ljudi rado stavljaju u svoj dom. Kombinacija morskih detalja i plave i bijele boje podsjeća nas na odmor i more, a uz ovo uređenje sada se možete i doma osjećati kao na godišnjem odmoru - bezbrižno i opušteno. 

Za potpuno miran san provjerite ovdje kako osigurati vašu najvrjedniju imovinu. 

Ako i vi želite stvoriti pravu morsku atmosferu, koja opušta i smiruje, donosimo vam nekoliko ideja s čijom realizacijom možete započeti još danas.

Autentičan namještaj koji ostavlja bez daha

Kako bi prostor poprimio morski štih, važno je da u domu imate što više namještaja od drva. Ako ne uspijete pronaći nešto na tavanu, imamo ideju za savršen stolić u dnevnom boravku kao i za sjedeću garnituru.

Stolić za dnevni boravak možete izraditi sami, brzo i jednostavno. Naslažite drvenih paleta koliko želite, ovisno o tome koju visinu stolića želite, i dodajte kotačiće ili nogice. Palete možete ostaviti drvenog izgleda ili obojiti u plavo-bijelu kombinaciju. Na površinu stola postavite staklenu ploču.

Ono što će vas možda iznenaditi jest činjenica da od drvenih paleta možete napraviti i sjedeću garnituru. Kako? Vrlo jednostavno i brzo. Naslažite palete jednu pored druge i jednu na drugu, ovisno o dužini i visini koja vam odgovara. Najčešće se slažu dvije palete u nizu. Na paletu postavite ugodne jastuke za sjedenje i jastuke za nasloniti se.

Drvene palete obojite u mornarsko plavu boju, a ukrasne jastučiće kombinirajte u bijeloj i koraljno crvenoj boji. Uz ovakvu sjedeću garnituru morski štih u dnevnom boravku je zagarantiran.

Igrajte se bojama

I bijelom i plavom bojom zidova postići ćete da prostorija izgleda veće nego što to uistinu jest. Osim toga, plava boja djeluje smirujuće, smanjuje napetost i stres, a to je ono što nam baš treba, zar ne?

Za morski ambijent u bilo kojoj prostoriji možete se igrati bojama tako da tri zida obojite u plavu, jedan u bijelu boju. Također, ako su vam svi zidovi bijele boje u prostoriji, vrata možete obojiti u mornarsko plavu. Isto vrijedi i za okvir prozora, obojite ga u plavo i to će značajno podići cijelu prostoriju. Za one malo hrabrije, jedan zid možete napraviti kombinirajući plave i bijele crte, a na zidove postavite drvene police ili komadić ribarske mreže kao ukras.

Sve je popularniji i trend dodavanja užadi, bilo na rasvjetu, na police, iznad TV-a i slično.

Detalji čine razliku

Elegantnoj kombinaciji plave i bijele boje dodajte i neke detalje koji vas podsjećaju na more. S detaljima ne trebate pretjerivati. Na kauč u dnevnom boravku možete staviti plavi prekrivač i dodati ukrasne jastučiće koraljne boje. Na stolić stavite plavi prekrivač i bijelu zdjelu koju ćete napuniti morskim školjkama.

Ispod polica na zidovima možete dodati uže s rasvjetom ili komadić ribarske mreže. Makete brodova na policama su uvijek dobrodošle. U kupaonicu možete staviti poneku morsku zvijezdu, a ručnici na polici neka budu u plavo-bijeloj kombinaciji. Rasvjeta također može biti kombinirana s užadi.

U vaze možete staviti mediteransko bilje, suho ili svježe. Ako na tavanu imate drvenu škrinju, vrijeme je da je smjestite u neku prostoriju i uživate u autentičnom ukrasu koji krije sigurno neke lijepe uspomene.

Nabavite prozračne materijale

Iz dnevnog boravka i spavaće sobe izbacite teške materijale poput pletenine, vune, kože i baršuna te ih zamijenite prozračnim materijalima poput pamuka, jute, lana i slično. U trgovinama možete pronaći lagane tkanine različitih ljetnih motiva koji će biti morski pečat svakoj prostoriji vašeg doma.

Uživajte u svom domu bez briga

Kada uredimo dom baš kako želimo, važno je i da u njemu možemo uživati bez briga.

Uz UNIQA osiguranje kuće ili stana možete mirno spavati znajući da će vam šteta u slučaju neželjenih događaja biti nadoknađena. Osiguranje nekretnine štiti vas od iznenadnih troškova koje različite nezgode mogu prouzročiti. Požar,  poplava, izljev vode ili provala samo su neki od rizika od kojih možete zaštititi vaš stan, kuću ili apartman.

Želite li ponudu, savjet ili više detalja o zaštiti vašeg apartmana ili kuće za odmor, ispunite upitnik i javit će vam se UNIQA savjetnik.

Sadržaj donosi Index u suradnji s UNIQA osiguranjem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?