Ovakvi filmovi rijetko osvajaju Oscare, može li ovaj uspjeti u tome?

Ovakvi filmovi rijetko osvajaju Oscare, može li ovaj uspjeti u tome?
Screenshot: Youtube

RIJETKO se događa da film o velikom rivalstvu automobilskih kompanija privuče pažnju američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Filmska priča o toj temi uvijek je primamljiva ljubiteljima automobila, no poznavatelji sedme umjetnosti na ovakva ostvarenja gledaju sa sumnjom.

Filmovi sa spomenutom tematikom privlače pažnju dinamičnom radnjom i spektakularnim scenama. Stručnjaci kažu da im nedostaje bolji zaplet, kako bi ih svrstali u red izuzetnih. Film Vozač (Baby Driver) iz 2017. godine privukao je pažnju Akademije, a sada su svi pogledi usmjereni prema filmskoj priči o trkaćem rivalstvu pod nazivom Izazivač: Le Mans '66. (u izvornom: Ford v Ferrari).

Film je prema najnovijim informacijama ostvario prihod od 200 milijuna dolara. Službeno je za potrebe snimanja potrošeno oko 100 milijuna američkih dolara. Radnja govori o velikom uspjehu automobila Ford GT koji je sredinom 60-ih godina prekinuo dominaciju Ferrarija na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa. Osim toga što je postao blockbuster, film je dobio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma, piše Car buzz.

Konkurenti u ovoj kategoriji su filmovi Irac (The Irishman), Jojo Rabbit, Joker, Male žene (Little Women), Marriage Story, Bilo jednom u... Hollywoodu (Once Upon A Time... In Hollywood). Izazivač: Le Mans '66. nominiran je i za najbolju montažu, najbolje zvučne efekte i najbolju montažu zvuka.

Kladionice iz Las Vegasa najveće šanse za Oscara u konkurenciji najboljeg filma daju filmu Bilo jednom u... Hollywoodu. Ostvarenje Izazivač: Le Mans '66. nije među favoritima. Ako se dogodi da osvoji prestižnu nagradu, na 100 uloženih dolara dobiva se 10.000 dolara. Ipak, sama nominacija jednog ovakvog filma predstavlja veliku čast za autore. Veće su šanse da ipak dobije Oscara za najbolju montažu, najbolje zvučne efekte ili najbolji zvuk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara