Ove su priče mijenjale svijet kakav poznajemo

Ove su priče mijenjale svijet kakav poznajemo
Foto: HBO

SIGURNO ste čuli za popularne serije Seks i grad, Igra prijestolja, Žica, ali i za one novije poput Westworlda ili Mrs. America. Serije su to koje ne samo da su zaludile gledatelje diljem svijeta koji su o njihovom sadržaju pričali baš stalno - na kavama, obiteljskim okupljanjima i na poslu, već su i utjecale na svijet u kojem živimo.

Promijenile su naše vidike, inspirirale nas, educirale, ponekad šokirale, ali i otvorile važne političke i društvene teme.

Kako smo se povezivali sa sadržajem serijama i kako su nas mijenjale, pogledajte u nastavku jer smo za vas izdvojili nekoliko priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tema ženskih prava još uvijek je aktualna, i uvijek će biti

Serija Sluškinjina priča snimljena je po kultnom romanu Margaret Atwood te je ostavila trag na svakome tko je pogledao i samo jednu epizodu. Iako je okruženje ekstremno i izmišljeno, serija prikazuje društvo kakvo ne smijemo postati.

Da se stvari ne mijenjaju preko noći jasno je naglašeno kroz sve tri sezone ove popularne serije. Serija nas podsjeća da žene nisu samo supruge, majke ili služavke. Njihova uloga nije ograničena, a borba za ženska prava i ravnopravnost u cijelom svijetu još uvijek se nastavlja. Serija je na trenutke uznemirujuća te vas neće ostaviti ravnodušnima.

Priča je politički i društveno aktualna i danas, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Žene se još uvijek posramljuje jer žele odlučivati o svom tijelu i životu, a ne smijemo ni zanemariti činjenicu da se dolaskom Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a konzervatizam počeo ubrzano širiti. Koliki je utjecaj u svijetu imala serija pokazuje i to što često na prosvjedima za ženska prava diljem svijeta vidimo žene odjevene u crveni plašt i bijelu kapicu, što su nosile i glumice u seriji.   

Ako još uvijek niste pogledali ovu seriju, sve tri sezone dostupne su na HBO GO.

Žena protiv jednakosti žena

Gospođa Amerika još je jedna mega popularna serija koja obrađuje temu borbe za ženska prava. Nesvakidašnja priča o konzervativki koja je izjavila da nema ništa protiv žena, ali ima protiv jednakosti žena pametno je ispričana i sjajno prikazuje Ameriku iz tog vremena. Priča je to koja daje zanimljiv pogled na povijest feminizma, ali i porijeklo današnjih konzervativnih udruga te se o njoj često raspravljalo uz popodnevne kavice još otkada je premijerno prikazana prva epizoda serije.

Ako ste propustili ovu zanimljivu seriju, pogledati je možete na HBO GO.

Postoji li slobodna volja uopće?

Serija koja je ostavila velik utisak na sve koji su je pogledali jest i Westworld. Osim što progovara o prividu postojanja slobodne volje, otkriva i drugu stranu ljudske prirode koja se oslobađa kada ne postoje ograničenja. I nismo sigurni da bi nam se svidio svijet u kojem možemo raditi što god želimo ako sudimo prema onome što se događa u ovoj popularnoj seriji.

Od premijere 2016. godine, Westworld je postala najgledanija serija u povijesti HBO-a, a treća sezona je dostupna odnedavno na HBO GO.

''America first!''

U vrijeme kad se u nekim zemljama preispituju postignuta društvena uređenja, a populisti postižu veliki uspjeh, posebno je zanimljiva HBO-ova mini serija The Plot Against America.

Serija prikazuje tanku granicu između demokracije i totalitarizma u najmoćnijoj zemlji svijeta, ali i rasizam u američkoj srednjoj klasi prema Židovima. Usporedimo li sadržaj serije s trenutnim stanjem u Americi možemo primijetiti dosta sličnosti, ali i izvući poruku da Amerika treba još puno toga naučiti.

Tinejdžeri su počeli otvoreno komunicirati o seksualnosti

Zbog mega popularne serije Seks i grad tinejdžeri su počeli otvorenije razgovarati o seksualnom zdravlju i intimnosti uopće. Pokazala je to studija na Sveučilištu Ohio provedena 2011. godine. Naime, studija je pokazala da studenti koji su gledali ovu seriju nisu imali problem otvoreno razgovarati o seksualnosti niti su to smatrali tabu temom. Ova je studija bila pravo osvježenje jer je studija instituta Rand iz 2008. godine izvijestila da djevojčice između 12 i 17 godina koje su gledale serije sa seksualnim sadržajem imaju više nego dvostruko veću vjerojatnost da će zatrudnjeti.

Znanstvena fantastika vratila se sa stilom

Zvjezdane staze i ostala fantastika 60-ih godina nisu smatrani popularnim žanrom. Nešto su bolje prošli filmovi Ratovi zvijezda, Harry Potter i Gospodar prstenova, no čak se ni tada fantastika nije nametnula kao moderan žanr.

Serija Game of Thrones sve je promijenila. Osim što je postala svjetski fenomen, učinila je znanstvenu fantastiku ponovno ''cool''. Svi smo uživali u zmajevima i magiji na malim ekranima.

Serija uz koju možete također uživati u znanstvenoj fantastici je i His Dark Materials čiju prvu sezonu možete pogledati na HBO GO.

Snažna poruka o jednakosti

Serija Žica kroz pet sezona obradila je različite teme, a mnogi kritičari ovu seriju smatraju jednom od najboljih televizijskih serija svih vremena zbog zapanjujuće realnog prikaza urbanog života i društvenih i političkih tema. 

Iako prikazuje ''samo'' život u jednom američkom gradu i život njegovih stanovnika, ova serija potaknula je mnoge na razmišljanje o diskriminaciji manjina dajući uvid u njihove svakodnevne živote i probleme s kojima se susreću na dnevnoj bazi samo zbog svoje boje kože. Trenutno su organizirani prosvjedi diljem Amerike zbog ubojstva Georgea Floyda pa vidimo da je priča aktualna i danas, a rasizam je još uvijek problem s kojim se svijet suočava.

Osim snažne poruke o jednakosti, serija nas poziva da uvijek dajemo sve od sebe i iskoristimo svaku priliku koja nam se pruža.

Ako ste propustili neku od ovih moćnih priča koje ruše tabue i utječu na naše živote, pronaći ih možete na HBO GO. Dostupno je preko 6500 sati najboljeg svjetskog sadržaja, a gledati ga možete na web siteu i na aplikacijama za pametne telefone, tablet i na Smart TV-u. HBO GO možete isprobati prvih sedam dana potpuno besplatno i bez ugovorne obveze. Više informacija potražite ovdje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s HBO GO te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?