Ovi filmovi ne dolaze iz Hollywooda, ali ih nikako ne trebate propustiti

Ovi filmovi ne dolaze iz Hollywooda, ali ih nikako ne trebate propustiti
Sceenshot: YouTube

FILMOVI koji rijetko dospijevaju na repertoare modernih kina i koji se najčešće prikazuju samo na festivalima, a koji uz to nose i predznak "autorskih" ili čak i "umjetničkih", kako bi se napravila distinkcija u odnosu na skupe projekte velikih studija, nude priliku da se upoznamo s različitim filmskim izrazima, drugačijim kulturama i da doživimo originalne, a možda i već viđene zaplete na jedinstven način. U nastavku je nekoliko odabranih naslova iz skorašnje produkcije.

Parasite

Jedan od kandidata za „najbolji strani film“ na predstojećoj dodjeli Oscara, južnokorejski film Parasite u sebi objedinjuje više žanrova te od početka, koji podsjeća na komediju, polako prerasta u triler, da bi do kraja bio prožet čak i elementima horora. Priča o obitelji i žrtvovanju, koje se često mora podnijeti kako bi se opstalo, dirljivo je ispričana, te i ako niste ljubitelj azijske kinematografije, male su šanse da vam ovaj film ne izmami poneku emociju.

The Whistlers

U pitanju je rumunjska kriminalistička komedija gdje je u središtu priče policajac koji pokušava izvući jednog poslovnog čovjeka iz zatvora, ali da bi to izveo prethodno mora naučiti izgovarati jezik kodiranih poruka koji uključuje i pokoju onomatopeju, navodi Brain Berries.

Roma

Meksički film visoke estetike, sniman u crno-bijeloj tehnici. Prikazuje jednu godinu u životu sluškinje koja poslužuje dobrostojeću meksičku obitelj tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Transit

U okupiranoj Francuskoj, bježeći od nacista, jedan čovjek dolazi u posjed rukopisa mrtvog pisca i odlučuje preuzeti njegov identitet. Zaplet u ovom njemačkom ostvarenju nastaje kada piščeva žena, u potrazi za suprugom kojeg smatraju nestalim, nailazi na osobu koja se predstavlja kao on.

What Will People Say

Drama koja obrađuje društvene odnose u suvremenoj muslimanskoj zajednici temelji se na dužnom poštovanju religijske tradicije. Priča se vrti oko žene koja je oteta i prebačena u Pakistan nakon što je njen otac zatekne u krevetu s muškarcem.

Dogman

Talijanska drama u čijem je središtu frizer za pse čiji se život okreće naopako nakon što pristane poslušati lokalnog nasilnika. Po izlasku iz zatvora, ovaj skromni ljubitelj pasa priprema osvetu na svoj način.

Girl

Belgijska drama, u čijem je središtu djevojka rođena u tijelu dječaka, koja ne želi ništa više osim postati balerina, obrađuje aktualnu društvenu temu transseksualizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara