Znate li da su ovi proizvodi koje koristite nekada bili smeće?

Znate li da su ovi proizvodi koje koristite nekada bili smeće?
Foto: 123RF, press

NA SVIJETU su proizvedene čak 8,3 milijarde tona plastike, od čega su oko 6,3 milijarde tona otpad. Problem zagađenja okoliša plastikom proizlazi iz činjenice da je jeftina i lako dostupna, a potrebno joj je čak oko 450 godina da se razgradi. Otpad koji vidimo na površini čini svega 15 do 17 posto onog što je dospjelo u more. 

U posljednje vrijeme sve više brendova razmatra opcije kako u proizvodnji svoje odjeće i obuće koristiti materijale koji su obazriviji prema sad već poprilično narušenom eko sustavu. Jedan od njih je Lidl Hrvatska koji je predstavio svoje prve tenisice proizvedene od recikliranog materijala.

Biste li nosili tenisice od reciklirane plastike?

Četvrtina tekstila ovih ekološki prihvatljivih i udobnih tenisica izrađena je od materijala dobivenog iz recikliranih plastičnih boca prikupljenih na plažama, otocima i obalnim područjima, dok je ostatak napravljen od recikliranog poliesterskog vlakna. S obzirom na to da se kod ekološki prihvatljivijih varijanti raznih proizvoda često ističe njihova nešto viša cijena, važno je napomenuti da je cijena Crivit tenisica iz Lidla iznimno pristupačna, a u ponudi su od 20. srpnja modeli za gotovo sve uzraste.

No tenisice i odjevni predmeti nisu jedini oblici korištenja predmeta koje bismo inače smatrali otpadom, postoji prava lista predmeta koji su nastali zahvaljujući reciklaži otpada. Neke od njih možda već sada koristite, a da i ne znate od čega su napravljeni. 

Dijelovi automobila i dječjih igrališta

Velike su šanse da su neki dijelovi vašeg automobila napravljeni od recikliranih čepova i boca. Najčešće su to navlake za sjedala, dijelovi akumulatora i kotača, kao i sama unutrašnjost automobila. No iznenaditi bi vas mogla činjenica da su i neki elementi koje vidite na dječjim igralištima napravljeni od recikliranih boca mlijeka. Primjerice, tobogani, ljuljačke i slične stvari na igralištima.

Četkice za zube i sapuni

Četkica koju koristite možda je napravljena od reciklirane čaše jogurta. Točnije, njena drška, vrh četkice je ''nov''. Sve više svjetskih kompanija uvodi ovaj trend u proizvodnju četkica za zube zbog njihovog kompliciranog sastava koji je kasnije teško reciklirati.

Razlog zbog kojeg neki hoteli preferiraju kruti, a ne tekući sapun jest taj što se tekući sapuni puno teže razgrađuju pa ih neki hoteli zbog ekološke osviještenosti izbjegavaju. Drugi je pak razlog taj što se sapuni koje ste malo koristili mogu otopiti, sterilizirati i napraviti novi sapuni. Mnogi hotelski lanci primjenjuju ovu praksu, a nerijetko i ''nove sapune'' šalju u siromašne zemlje gdje se teže dolazi do higijenskih potrepština.

Zimske jakne i vreće za spavanje

Zimske jakne najčešće sadrže poliester koji se proizvodi od recikliranih plastičnih boca. Ono što bi vas moglo iznenaditi jest činjenica da za izradu jedne prosječne jakne treba čak 150 plastičnih boca.

Osim jakni, i punjenje vreća za spavanje izrađuje se od materijala nastalih recikliranjem plastičnih boca. Za razliku od zimske jakne, za jednu prosječnu vreću za spavanje potrebno je 114 boca.

Još bi vas neki proizvodi mogli iznenaditi

Neke vrste pijeska za mačke napravljene su od recikliranog novinskog papira. Od recikliranih novina napravljena je i većina kartonskih spremnika za jaja. Osim toga, jeste li znali da su sportski trofeji napravljeni od recikliranog stakla, kao i cigle koje sadrže komadiće recikliranog stakla?

Ovog ljeta obratite pažnju na odbačeni plastični otpad kojeg sve više ima na našim plažama, otocima i na obalnim područjima. Organizirajte volontersku akciju prikupljanja otpada i pomozite u širenju ekološke svijesti. Krenite još danas, od sebe, i malim koracima pomozite u zaštiti planeta. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidl Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?