Zanimljivosti

Ovo je najskuplja Pokemon karta. Prodana je za više od 1,3 milijuna kuna

Ovo je najskuplja Pokemon karta. Prodana je za više od 1,3 milijuna kuna
Screenshot: YouTube

PRIMJERAK jedne od najrjeđih Pokémon karti prodan je na aukciji za nevjerojatnih 195 tisuća dolara, odnosno nešto više od 1,3 milijuna kuna. Time je Pikachu Illustrator postao najvrednija Pokemon karta svih vremena. 

Kartu Pikachu Illustrator dobili su pobjednici likovnog natječaja koji je započeo 1997. u Japanu. Napravljeno je tek 39 takvih karata, a vjeruje se da ih danas još postoji svega 10, zbog čega je i svaka iznimno vrijedna. Posljednji primjerak je završio na aukciji 2013. godine i prodan je za 54 tisuće dolara, gotovo četiri puta manje nego onaj koji je ovog mjeseca prodala tvrtka Weiss iz New Yorka. 

Karta je posebna i po tome što jedina sadržava riječ Illustrator u naslovu te u donjem desnom kutu ima ikonu olovke. Oslikao ju je Atsuko Nishida, tvorac Pikachua. Nikada nije napravljena verzija na nijednom drugom jeziku osim japanskog.

Ranije ove godine prodana je čitava kolekcija Pokémon karata iz 1999. godina za 992 tisuće kuna. Svega nekoliko mjeseci kasnije jedna je karta premašila vrijednost čitave kolekcije, a prema procjeni, njena će vrijednost dalje samo rasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara