Ovo je najskuplje vino na svijetu, boca košta 268 tisuća kuna

Ovo je najskuplje vino na svijetu, boca košta 268 tisuća kuna
Foto: Instagram

POZNATO je da dobra vina imaju visoku cijenu, ali je rekorder Essencia 2008, vino koje proizvodi mađarski podrum vina Royal Tokaji. Naime, jedna boca ovog vina stoji čak 40.000 dolara, piše CNN.

Postoji samo 20 boca ovog vina, koje je dizajnirao James Carcass, od kojih je 18 pušteno u prodaju prošle godine. Svaka boca je napravljena puhanjem stakla, bez kalupa, što znači da ne postoje dvije iste boce ovog vina.

Essencia 2008 se prodaje u lakiranoj crnoj kutiji koja ima prekidač čijim pritiskom se boca osvjetljava. Od 18 boca do sada je prodano 11, a ostalih sedam može se kupiti do 2300. godine, do isteka roka trajanja.

Što ovo vino čini toliko vrijednim?

Essencia se proizvodi u mađarskoj vinskoj regiji Tokaj, koja se nalazi sjeveroistočno od Budimpešte. Ovo slatko vino oslanja se na gljivu sive plijesni (Botrytis cinerea), bolest koja dovodi do truljenja grožđa i koja cijedi sokove iz bobica, zbog čega se one smežuraju. Samo najbolje grožđe se koristi za pravljenje ovog vina (ostalim vinima se posebnim bazama razrjeđuje slatkoća).

"Essencia je čudo prirode. Potrebno je mnogo truda kako bi se napravilo i zahtijeva nekoliko godina posla u podrumu. Ima veoma mali postotak alkohola, ali zato zadržava prirodnu slatkoću. Toliko je slatko da se obično pije iz žlice, a ne iz čaše", kaže Orsi Szentkiralyi, stručnjak za vina iz Mađarske.

Ovo vino može se proizvesti u godinama kada su vremenske prilike savršene za razvoj gljive sive plijesni, kao što je bila 2008. godina. Za samo jednu žlicu vina potreban je jedan kilogram bobica grožđa, dok je čak 20 kilograma potrebno za 37,5 centilitara ovog vina, koje obično sadrži samo 3% alkohola.

"Majstor za pravljenje vina odlučuje kada se Essencia toči u boce. To može biti poslije tri ili četiri godine, pa čak i poslije deset godina. Ovo vino je točeno poslije osam godina sazrijevanja i drugačije je od ostalih, jer sadrži za nijansu veći postotak alkohola - 4%", kaže Zoltan Kovacs, menadžer vinarije Royal Tokaji.

Da bi se ovo vino moglo prodavati, vinarija je morala nabaviti posebnu dozvolu koju izdaje mađarska vlada. Naime, trenutni zakon zabranjuje da boce s vinom budu veće od pola litre, a Essencia 2008 se prodaje u bocama od 1,5 litre.

Nakon što se proizvede, vino se prevozi u Portugal, gdje se skenira i gdje se na boce stavljaju odgovarajući čepovi, poslije čega se vraća u Royal Tokaji.

Čak i početkom 20. stoljeća tokajska vina su bila najskuplja na svijetu. Liječnici su ih povremeno prepisivali i pacijentima koji su imali dovoljno dubok džep. Sada za ovaj užitak treba izdvojiti čak 40.000 dolara, pa si ga samo elita može priuštiti.

Essencia 2008 dostupna je u nekim restoranima i hotelima u Sjedinjenim Američkim Državama i u Italiji, gdje se služi na žlicu.

V. T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara