Ovo je nova 14-godišnja desničarska YouTube zvijezda: "Ubij se, pederčino"

Ovo je nova 14-godišnja desničarska YouTube zvijezda: "Ubij se, pederčino"
Screenshot: YouTube

KAKO je 14-godišnjakinja u čadoru postala nova zvijezda YouTubea i što ima poručiti svojim sljedbenicima kojih je u ovom trenutku nešto više od 800 tisuća?

Jedna od njezinih poruka je: "Postala sam predana sljedbenica proroka Muhameda. Ne trebam to posebno isticati, ali bilo je jebeno zabavno. Naravno, često me siluje moj 40-godišnji suprug i moram štovati crnu kocku kako bih indirektno usrećila drevnog kanaanskog boga, ali barem imam priliku posjetiti San Francisco i kamenovati neke gejeve, a policija mi ne može ništa jer je Kalifornija kripto-kalifat." 

Jedna od njezinih daleko jasnijih poruka je: "Ubij se, pederčino."

A ovo je tek dio repertoara 14-godišnje bjelkinje koja stotinama tisuća svojih sljedbenika daje lekcije o muslimanskim "bandama silovatelja", "pederima" koji se bore za prava manjina i opasnostima koje donosi George Soros, a sve to pod plaštom komedije. 

Njezino je YouTube ime Soph, elokventna je i savršen je dodatak rastućem broju teoretičara zavjera, rasista, homofoba, ksenofoba i demagoga čija popularnost na ovoj platformi svakodnevno raste. Ona tvrdi da svoje govore piše sa suradnikom, a njezine su mete očekivane, od muslimana i crnaca, do homoseksualaca, stranaca i online boraca za prava. 

I sve što govori, već smo mnogo puta čuli od odraslih ljudi, ali ona je 14-godišnjakinja i zastrašujuće je slušati dobro poznatu retoriku iz usta djeteta. A Soph nije ni prva ni posljednja. Desničari su i ranije imali svoje konzervativne dječje zvijezde koje su, istina, s godinama promijenile svoje stavove poput Jonathana Krohna koji je danas novinar u vječnoj borbi s ekstremizmom ili rasističkih zvijezda Lynxa i Lamba Gaeda koji su se odrekli nekadašnjih stavova i danas su aktivisti koji se zalažu za legalizaciju marihuane. 

I dok se ona ekstremnija videa redovito miču (doduše, sa zakašnjenjem), ostalo su legitimni stavovi mlade osobe (i/ili osobe koja joj piše govore) koja je pronašla način da artikulira svoje nezadovoljstvo, a sve to postavlja pitanje je li YouTube uopće dužan štititi korisnike jedne od drugih i od sebe samih. 

Čak je i Soph iznijela svoje mišljenje o ljudima koji imaju problem sa sadržajem koji objavljuje: "Pitam se zašto su zabrinuti za ono što govorim, a ne za ono što roditelji svojoj djeci dopuštaju da gledaju." 

Internetski "istražitelji" već su iskopali neke informacije o njoj i pitanje je znaju li uopće njezini roditelji čime se bavi, ali moć roditelja nad onime što njihova djeca rade online ionako je niska, dok YouTube ne preuzima odgovornost za ono što se objavljuje ako uspješno koristi rupe u smjernicama. 

Doduše, YouTube je onemogućio komentiranje na njezinim videima, dio objava je uklonio, a nedavno su zabranili i komentare na svim videima s djecom. Soph je reagirala i objavila 12-minutni video u kojem izaziva platformu da je isključi iako je svjesna da to neće učiniti. 

Obratila se i izvršnoj direktorici YouTubea Susan Wojcicki: "Susan, znam tvoju adresu od prošlog ljeta. Imam Luger i mitohondrijsku bolest. Nije me briga hoću li preživjeti pa me nije briga ni hoćeš li preživjeti ti i tvoja djeca. Upravo sam nazvala Uber. Imaš sedam minuta da osmisliš oporuku. Dolazim po tebe i nećeš se lijepo provesti."

Nakon što je video prijavljen, maknut je s platforme, ali na kraju dana, Soph je problem koji je YouTube stvorio. 

"Možete me preklinjati da prestanem širiti ideje u koje vjerujem, ali tako ne biste ništa promijenili. Ne samo da sam cijepljena od tih sranja, većina pripadnika generacije Z također je otporna. Milenijalci su odrasli na MTV-ju i danas gledaju Colberta. Mi, s druge strane, odrasli smo s internetom i nemamo centralizirani izvor informacija koji bi kontrolirao naša razmišljanja. Istinu filtriramo sami i nismo lijeni. Nitko nam ne ispire mozak. Današnji klinci uče na temelju slobodnog pristupa informacijama i ništa nam ne možete", rekla je u videu koji je YouTube maknuo. 

I nije u krivu. Ljudi koji bi mogli i trebali pozitivno utjecati na nju ni sami ne znaju kako pristupiti ovom problemu, a sva pravila smišljaju u hodu te tako pronicljivijim klincima djeluju kao gomila licemjera. 

Na kraju krajeva, upravo su se odrasli obogatili na platformi koja je stvorila Soph i njoj slične. Godinama je objavljivala sadržaj na YouTubeu, a jedina posljedica? Rast popularnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara