Ovo su najljepši hrvatski slapovi. Za neke sigurno niste ni čuli

Ovo su najljepši hrvatski slapovi. Za neke sigurno niste ni čuli
Foto: Goran Šafarek

SLAPOVI su jedan od najljepših ukrasa rijeka. Na hrvatskim rijekama najljepše slapove stvorila je sedra. Nadaleko su poznati plitvički slapovi i slapovi Krke. Međutim, ništa manje zanimljive slapove tvore rijeke Mrežnica, Korana, Una, Krupa, Zrmanja i druge naše krške rijeke.

Kada sam radio na knjizi, a sada i na filmu "Rijeke Hrvatske", imao sam sreće obići skoro sve naše slapove. Ovdje predstavljam moj odabir najljepših. 

Zanimljivo je da neke od najljepših hrvatskih slapova nalazimo na rijekama i rječicama nestalnog toka poput Bijele kod Karina. Slapovi su, dakako, najljepši u proljeće, kada vegetacija zazeleni, a vode još ima u obilju. Ljeti, kada putuje većina ljudi, oni su često već izgubili svoj sjaj.

Slapovi su najvjerojatnije najljepši ukras rijeka. Za Hrvatsku su karakteristični sedreni slapovi na krškim rijekama. Rastu brzo, mijenjaju se kroz desetljeća i obliku specifičan krajolik.

Najvišim slapom u Hrvatskoj smatra se Veliki slap na Plitvičkim jezerima (78 m) koji tvori rječica Plitvica obrušavajući se niz stijenu kod slapišta Sastavci i pritom formira rijeku Koranu.

Na svega 64 km toka Mrežnice, od njezinog izvora do ušća, zaredalo se stotinjak slapova. Rijeka ih je rasporedila prilično nejednoliko duž toka. 

Još jedna od karlovačkih rijeka okrunjena je prekrasnim slapovima - Korana. Već pri izlasku iz Plitvičkih jezera ona tvori niz lijepih slapova koje dodatno rese obnovljene stare mlinice zgusnute u kanjonu sve do Koranskog mosta.

Impozantne visine su i Manojlovački slapovi na Krki koji u nekoliko kaskada savladavaju visinu od 59,6 metara. Općenito se za Krku može reći da je rijeka visokih slapova jer su na njoj Miljacka (23,8 m), Roški slap (25,5 m) i Skradinski buk (47 m). Skradinski buk s dužinom od 800 m i širinom 200 do 300 m smatra se najvećim sedrenim slapištem u Europi.

No daleko od toga da je visina jedina zanimljiva odlika naših slapova. Topoljski buk na rijeci Krčić u svojoj utrobi krije izvor jedne druge rijeke – rijeke Krke.

Slapovi Gubavice na rijeci Cetini u stiješnjenom kanjonu kojim rijeka protječe kod Zadvarja preko dvije glavne stepenice tvore gotovo pedeset metara dubok pad.

Rijeka Krupa jedinstvena je po tome što je na svom svega sedam kilometara dugom toku izgradila neke od najljepših slapova u Hrvatskoj.

Zrmanja se diči Velikim bukom, tek nešto nizvodno od ušća Krupe.

Zeleni vir kod Skrada omiljeno je izletište Gorana i nezaobilazna destinacija posjetioca Gorskog kotara. Duboka šuma zavila je u svoje zelenilo šum slapa koji se s vrha visoke stijene ruši u izvor potoka Curka.

Sopotski slap na Žumberku nedaleko od Sošica preko tri kaskade ruši svoje vode s četrdesetak metara visine na lopatice mlina u podnožju.

Malo bi tko rekao za Istru da je zemlja slapova. Kotli su samo najpoznatiji.

I panonska ravnica krije slikovit slap. To je slap Skakavac na Papuku koji je nastao skretanjem potoka Jankovca preko visoke stijene s koje se voda ruši u korito potoka Kovačice.

Lijepe slapove nalazimo i na Žumberku. Vranjački slap i slap Brisalo dolinom Slapnice uvode nas u unutrašnjost Žumberačke gore, gdje nas u samom srcu planine očekuje pravo vodeno iznenađenje – veliki Sopotski slap.

Još jedan Sopotski slap, ili slap Sopot kako ga neki zovu, krasi jednu planinu, ali ovaj put ne Žumberačku, nego Zagrebačku goru, to jest Medvednicu. Slap se prelijeva preko devet metara visoke stijene u gornjem toku potoka Vrapčaka i jedna je od omiljenih destinacija zagrebačkih planinara.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Index.hr. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

**Biolog, istraživač, snimatelj, putopisac i avanturist Goran Šafarek od 2017. jedan je od kolumnista Index laba. Do danas je objavio više od stotinu popularnih prirodoznanstvenih i putopisnih članaka u brojnim poznatim svjetskim časopisima, od Meridijana, preko GEO-a do National Geographica. Autor je i nekoliko knjiga, među kojima Rijeke Hrvatske, Životinje Hrvatske i Priroda Hrvatske, a radio je i dokumentarne filmove, kako za poznate njemačke i francuske kuće, tako i za naš HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara