Ovo su najprodavanije knjige u srpnju

Ovo su najprodavanije knjige u srpnju
Foto: Press, 123RF

SRPANJ je na izmaku pa je vrijeme da vam predstavimo koje su se to knjige najbolje prodavale u knjižarama. 

Top liste knjiga, za razliku od onih filmova i glazbe, poznate su po manjim izmjenama iz mjeseca u mjesec te se oni pravi hitovi na vrhu zadržavaju dugo. A kad malo padnu, najčešće se opet vrate. S tim na umu, primijetit ćete da se u prvih deset nalaze većinom naslovi o kojima smo već pisali te koji su pri vrhu tijekom cijele ove godine. Kao bazu podataka koristili smo prodaju u jedinom nezavisnom knjižarskom lancu, Hoću knjigu, a manjim dijelom je uključena i procjena autora teksta.

Veseli nas činjenica da jedan od popularnijih noviteta dolazi od domaće autorice (doduše, bivše političarke, ali svejedno).

1. Kako manje misliti – Christel Petitcollin
2. Priča o jednoj obitelji – Rosa Ventrella
3. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
4. Male žene – Louisa May Alcott
5. Premijerka – Jadranka Kosor
6. Okruženi idiotima – Thomas Erikson
7. Moja Aljaska – Kristin Hannah
8. Svjedočanstva – Marget Atwood
9. Genijalna prijateljica – Elena Ferrante
10. Prijatelji: Ona o seriji Friends – Kelsey Miller

Premijerka – Jadranka Kosor

U ovoj nas knjizi Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta, donošenja odluka, kao i o uvijek prisutnim zakulisnim političkim igrama. U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU, njezin najuspješniji doprinos hrvatskoj državnoj politici. Međutim, knjiga se ne bavi samo evidentiranjem političkih poteza, kako biste možda očekivali, nego govori o svim aspektima Jadrankinog života. Ona je talentirana pripovjedačica izvrsnoga autorskog stila i ne libi se iskreno govoriti o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu, te o svojim brakovima. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život.

Prijatelji: Ona o seriji Friends – Kelsey Miller

Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje – zašto je još uvijek popularna (prema podacima američkog CableTV.com, Prijatelji su bili najgledanija serija u SAD-u tijekom karantene za vrijeme pandemije koronavirusa). Knjiga je prepuna intervjua, anegdota iza scene i zapaženih zvijezda koje su privukle pozornost. Čarolija se ne može objasniti u potpunosti, ali insajderski pogled na pojedinosti koje su Prijatelje uzdigle iz malenog, neambicioznog projekta do globalnog fenomena koji obožavaju generacije zanimat će čak i one koji su tu i tamo bacili oko na poneku epizodu – ako takvi uopće postoje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara