Pacijenti s tumorom na mozgu otkrili koje su simptome u početku ignorirali

Pacijenti s tumorom na mozgu otkrili koje su simptome u početku ignorirali
Ilustracija: Instagram

PACIJENTI oboljeli od tumora na mozgu su u novoj studiji otkrili neke manje poznate simptome svoje bolesti koje na početku nisu shvaćali kao opasne. 

Istraživanje je provela doktorica Suzanne Scott s King's Collegea u Londonu, a u njemu je sudjelovalo 39 pacijenata koji su opisali kakve su simptome imali i kako su na njih reagirali, prenosi Daily Mail. 

Mnogi su priznali da nisu obraćali pažnju na simptome poput slabije koncentracije, glavobolje, manjka interesa za uobičajene aktivnosti vezane za posao, obiteljske odnose ili hobije, a primijetili su i neke fizičke simptome. 

Fizičke poteškoće

"Dok sam pila čaj primijetila sam da mi se ruke tresu, ali nikad nisam pomislila da bi to moglo imati neko značenje", ispričala je tako žena u dobi između 61 i 70 godina. 

"Prao sam suđe i shvatio da se vrlo polako naginjem na jednu stranu. Nije mi palo na pamet da zbog toga odem liječniku", ispričao je muškarac istih godina. 

Umor

Neki su priznali da nisu htjeli ići liječniku jer su smatrali da će ispasti smiješni, te su neke simptome jednostavno pripisali svojim godinama. 

"Počela sam imati potrebu za tim da odrijemam popodne, ali zaključila sam da je to zato što sam ušla u pedesete", rekla je žena stara između 51 i 60 godina. 

Promjene u govoru i ponašanju

Drugi su svoje simptome smatrali tek blagim poteškoćama, osobito ako su se pojavljivali na kratko. 

"Shvatila sam da pomalo nerazumljivo pričam, ali to bi potrajalo manje od minutu, a zatim nestalo", ispričala je žena u dobi između 41 i 50 godina.

Neki su također naveli da su umor jednostavno pripisivali napornom poslu te da nisu htjeli "trošiti vrijeme liječnika" ili su se bojali da će ih smatrati hipohondrima. 

"Nećeš doći liječniku i reći mu da si nervozan i da stalno trljaš ruku", ispričala je žena između 41 i 50 godina. 

"Nije mi palo na pamet da odem doktoru i požalim mu se da sam u posljednje vrijeme jako nespretna", rekla je njena vršnjakinja. 

Najčešći simptomi

Tumori na mozgu se razlikuju ovisno o tome koliko brzo rastu, te na kojem se dijelu mozga nalaze, a ovisno o tome mogu varirati i simptomi, stoji na službenoj stranici NHS-a (britanske Nacionalne zdravstvene službe). 

Evo koje simptome oni navode: ozbiljne i dugotrajne glavobolje, mučninu, napadaje, promjene u ponašanju i osobnosti, osjećaj slabosti ili paralize te smetnje u govoru ili vidu. 

Naglašavaju da simptomi u početku mogu biti vrlo blagi te da se tumor na mozgu može razviti kod osoba svih dobnih skupina, uključujući i djecu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara