"Paramountov" raskid suradnje sa Cruiseom šokirao Hollywood

HOLLYWOOD je jučer potresla vijest da je filmski studio "Paramount" odlučio prekinuti poslovnu suradnju s Tomom Cruiseom, glumcem i producentom koji je sve donedavno bio neprikosnovena i jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih holivudskih zvijezda.

Za tu vijest se doznalo zahvaljujući intervjuu kojeg je "Wall Street Journalu" dao Sumner Redstone, generalni direktor medijskog konglomerata "Viacom" u čijem se vlasništvu nalazi "Paramount". Redstone je kao razlog naveo "neprihvatljivo ponašanje" Toma Cruisea u njegovom privatnom životu.

Iako će neki pod izrazom "neprihvatljivo ponašanje" protumačiti glumčevo skakanje po kauču Oprah Winfrey, agresivno promoviranje scijentologije i križarski rat protiv psihijatrije, većina promatrača će kao objašnjenje za odluku "Paramounta" pronaći činjenicu da je Cruiseov film "Nemoguća misija III" - najveća ljetna uzdanica tog studija - podbacio na kino-blagajnama.

Na tu vijest je reagirala Paula Wagner, partnerica u producentskoj kući Wagner/Cruise, izjavivši kako su Redstoneove riječi "gnusne i bez imalo poštovanja". Dodala je da će ona i Cruise osnovati "nezavisnu filmsku kuću", te da su u tu svrhu pribavili 100 milijuna dolara od dva još uvijek neimenovana "investicijska fonda".

Kritici "Paramounta" se priključio i Rick Nicita, Wagnerin suprug i jedan od dvojice čelnika CAA, najutjecajnije glumačke agencije u Hollywoodu među čijim se klijentima nalazi upravo Cruise. On je Redstoneoveu izjavu nazvao "šokantno uvredljivom i neukusnom".

Rat riječima koji je prilično atipičan za američku filmsku industriju - barem kada su u pitanju poslovni odnosi - se tumači činjenicom kako je posljednjih godina došlo do promjene ravnoteže sila u Hollywoodu, odnosno da su filmski studiji, suočeni sa sve slabijim financijskim rezultatima, prisiljeni sve manje izlaziti u susret mega-zvijezdama koji su dugo vremena bili naviknuti na astronomske honorare i ispunjavanje najbizarnijih hireva.

Upravo je Cruise, koji je s "Paramountom" ugovor sklopio još prije 14 godina, bio jedno od oličenja takve prakse. Cruise, koji je mega-zvijezdom postao prije dva desetljeća u "Paramountovom" militarističkom spektaklu "Top Gun", za svoje sjajne rezultate na kino-blagajnama bio je izdašno nagrađivan, uključujući odredbu prema kojoj je svake godine primao 10 milijuna dolara za "troškove rada", ne računajući pojedinačne glumačke honorare.

Cruise, kojeg je u lipnju ove godine "Forbes" proglasio najbogatijim holivudskim glumcem"  svoj je status s vremenom pretvorio u političku moć. Ona se, između ostalog, odrazila i u danas već legendarnom skidanju s programa "Trapped in the Closet", epizode TV-serije "South Park" u kojoj se ismijava scijentologija i dovodi u sumnju Cruiseova seksualna orijentacija.

Upravo je taj detalj poslužio "Paramountu" da stavi sol na Cruiseovu ranu, pa je Redstoneovo objavljivanje rata svom najlukrativnijem glumcu koincidiralo s viješću da je njegov studio sklopio ugovor s Treyom Parkerom i Mattom Stoneom - tvorcima "South Parka" - prema kojem će taj dvojac sudjelovati u snimanju tinejdžerske komedije "My All-American" i SF-parodije "Giant Monsters Attack Japan!".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara