Pedijatar M. Jovančević: Sve što morate znati o sunčanju beba i djece

Pedijatar M. Jovančević: Sve što morate znati o sunčanju beba i djece
Foto: Željko Hladika/24 sata

SUNCE je izvor života i da nema sunca ne bi bilo ni nas ni prirode oko nas. Za ljudski organizam sunčeve UV zrake su neophodne jer sintetiziraju vitamin D koji pospješuje apsorpciju kalcija neophodnog za jake i zdrave kosti što je naročito bitno u dječjoj dobi kada se organizam razvija. Djeca provode i do tri puta više vremena na otvorenom od odraslih, a kako je njihova koža pet puta tanja od kože odraslih pretjerano izlaganje kože UV zrakama može dovesti do akutnog oštećenja kože, ubrzanog starenja kože, infekcija, ali i razvoja tumora, karcinoma i melanoma, ističe pedijatar Milivoj Jovančević.

Pamučna odjeća, šeširi, naočale i boravak u hladu su preporučljivi, ali nisu dovoljni za zaštitu jer se sunčeve zrake reflektiraju čime gotovo da se ne umanjuje njihov intenzitet te boravak na suncu bez zaštitne kreme nije nikako preporučljiv.

Kako odabrati pravu kremu za dijete?

Kreme za zaštitu dojenčadi i djece trebaju imati visoki zaštitni faktor SPF 50+ ili SPF 50 jer jedino visoka zaštita pruža sigurnost od UVA i UVB zraka koje su štetne za kožu i zdravlje. Ukoliko je boravak na suncu vezan uz kupanje trebalo bi izabrati kremu koja je otporna na vodu.

                                                                      Foto: ALPHANOVA/BIO GLOBAL

Kemijska ili prirodna zaštita?

Zaštitu od UV zraka u kremama pružaju filteri koji mogu biti kemijski ili prirodni. 

Kemijski filteri prodiru u kožu i apsorbiraju se u njoj, mogu uzrokovati alergijske reakcije, a neki poput Benzophenone 3-5, Ethylhexyl Methoxycinnamate i 4-Methylbenzylidene Campor filtera čak dovode i do hormonalnih promjena. Takvi filteri ne samo da su opasni za djecu nego i odrasle pa treba biti jako oprezan kada se radi o kemijskim filterima.

Prirodni – mineralni filteri su daleko sigurniji izbor, ali i tu treba biti oprezan. Titanium dioxide, zinc oxide ili methylene bisbenzotriazolyl tetramethylbutylophenol se vrlo često pojavljuju u nano obliku, nano čestice prodiru kroz staničnu membranu i izazivaju genetske promjene. Prirodni filteri u nano obliku nisu poželjni na koži djece i trudnica jer je dokazana njihova toksičnost.

Kakvu zaštitu koristiti?

Roditelji koji ne žele izlagati svoje dijete riziku kemijskih ili nano mineralnih filtera trebali bi potražiti sredstva za sunčanje na bazi navedenih prirodnih – mineralnih filtera, ali bez nano čestica. Takva zaštita je potpuno sigurna za bebe, djecu i mlade mame jer se ona ne upija u kožu nego se zadržava na površini kože gdje reflektira štetne UV zrake. S obzirom na to da se ne upija u kožu poput kemijskih i mineralnih nano filtera potrebna je manja količina takve zaštite pa jedno takvo pakiranje zna biti dostatno za cijelu sezonu čak i za dvoje djece. Sigurni proizvodi vrlo često nose i certifikat organske kozmetike – ECOCERT kako bi roditelji bili potpuno sigurni u prave prirodne sastojke i njihovu neškodljivost.

Jedan od proizvođača koji zadovoljava sve sigurnosne kriterije po pitanju njege i zaštite kože djece i odraslih je francuska ALPHANOVA. Alphanovine formule su prirodne, ne sadrže kemijske filtere, nano čestice, zinc oxide, parabene, fenoksietanol ni umjetne mirise. Alphanova proizvodi za sunčanje su ECOCERT i Vegan certificirani.

                                                                        Foto: ALPHANOVA/BIO GLOBAL

Alphanova za bebe ( 0 – 36 mj.) ima 2 proizvoda za sunčanje – kremu SPF50+ i mlijeko SPF50 koji su bez mirisa i hipoalergeni – pogodni i za osjetljivu i kožu sklonu atopiji, njihova izvrsnost je popraćena i preporukom francuskog Instituta za kozmetiku. Više o proizvodima

                                                                         Foto: ALPHANOVA/BIO GLOBAL

Za djecu ( 3 – 12 god ) Alphanova u ponudi ima 2 mlijeka sa SPF50 i SPF30 zaštitnim faktorima. Mlijeka su obogaćena marelicom i vanilijom čija kombinacija mirisa se jako sviđa djeci. Više o proizvodima

                                                                       Foto: ALPHANOVA/BIO GLOBAL

Za mlade mame, trudnice i dojilje također treba biti jako oprezan prilikom zaštite i njege kože. Izrazito interesantna je Alphanovina Tonirajuća krema SPF50+ koja prilikom nanošenja mijenja ton koži za jednu nijansu pa je izrazito pogodna za svjetlu put i početak sezone kao i za zimski period. Poslije sunčanja Alphanova preporučuje koristiti Paradise suho ulje koje je bogato A, C i E vitaminima koji pružaju koži jako antioksidativno djelovanje i štite ju od slobodnih radikala. Bogato je Arganovim uljem pa ga mame vrlo često koristite i za njegu kose i noktiju. Više o proizvodima

Ako želite znati više o zaštiti od sunca kliknite OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?