Peruanska tikvica otkrila drevnu religiju s Anda

SLIKA prastarog božanstva urezana u 4000 godina staru peruansku tikvicu pokazuje da je drevna civilizacija s Anda imala svoju religiju i više od tisuću godina prije nego što se dosad mislilo, objavili su znanstvenici u časopisu "Archeology".

Karbonsko datiranje fragmenta koji je na opljačkanom peruanskom groblju pronašla skupina antropologa u srpnju 2002. godine, pokazalo je da fragment potječe iz 2250. godine prije naše ere.

Ovaj fragment pokazuje da je "organizirana religija na Andama više od tisuću godina starija nego što se vjerovalo", kazao je Jonathan Haas iz Muzeja Field u Chicagu. "Ovo nam otkriće omogućuje pogled na početke civilizacije... na ulogu religije i nastanak složenog društva te ulogu religije u razvoju društvene hijerarhije, vlade i moći."

Osam centimetara visoka slika "boga štapa" prikazuje oštro lice s velikim očnjacima, noge s pandžama, zmijom umjesto jedne ruke i štapom - kao znakom vodstva - u drugoj ruci. Izrezbarena tikvica vjerojatno je smještena u grob radi ceremonijalne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Verzije "boga štapa" pojavljuju se u latinoameričkoj ikonografiji i u sljedećim stoljećima, s time da je bog poslije prikazivan u zlatu, tekstilu, glini i kamenu. Inke su ga sve do kontakta s Europljanima u 15. stoljeću, nazivali i "bogom stvaranja", odnosno Dira Cocha.

"Ova nam rezbarija govori o povijesti religije u Južnoj Americi", rekla je antropologinja Winifred Creamer sa sveučilišta Northern Illinois.

Komad tikvice pronađen je na velikom groblju u dolini rijeke Pativilca u pokrajini Norte Chico, oko 190 kilometara sjeverno od Lime. U istom su području pronađeni i 25 metara visoke uzvisine sa stubama, trgovi te nastambe za različite društvene slojeve.

Pronađeno je 26 zajednica koje su vjerojatno imale nekoliko tisuća stanovnika, što pokazuje da je postojala mnogo složenija civilizacija u usporedbi s prijašnjim skupinama lovaca i sakupljača koje su živjele u peruanskim planinama ili malim ribarskim naseljima uz obalu.

Haas je kazao da je to društvo poslužilo kao "kolijevka" eksplozivnom rastu civilizacije Anda uz zapadnu obalu Latinoamerike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara