Peta knjiga o Harryju potteru izlazi u lipnju

SAMO nekoliko sati nakon objave da će se nova, peta knjiga o dječaku čarobnjaku Harryju Potteru autorice J. K. Rowling u knjižarama pojaviti 21. lipnja, ´Harry Potter and the Order of the Phoenix´ postao je broj jedan na listi bestselera Web stranice amazon.com.

Činjenice da knjiga sadrži 768 stranica te da je za trećinu duža od svoje prethodnice - ´Harry Potter i plameni pehar´, jedine su dvije stvari objavljene o novoj knjizi u zajedničkom priopćenju britanskog i američkog izdavača Bloomsburyja te Scholastic Children´s Booksa.

Poznato je i da će u novoj knjizi Harry imati 15 godina. U prvom romanu, ´Harry Potter i kamen mudraca´, objavljenom 1997. godine, imao je 11 godina.

Radnja novog romana ostaje tajna, ali izdavač je otkrio da knjiga počinje sljedećim odlomkom: ´Dosad najtopliji dan ljeta bližio se kraju, a nad velike, četvrtaste kuće Kalininova prilaza nadvila se lijena tišina... Jedina osoba preostala vani bio je dječak koji je ležao na leđima u cvjetnoj aleji ispred broja četiri.´

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se peti Harry Potter nije pojavio u tisku krajem prošle godine, kao što je prvotno najavljeno, isplivala su nagađanja da autorica J. K. Rowling pati od pomanjkanja inspiracije. Ona je to nijekala, ali ostaje činjenica da joj je za ovu knjigu trebalo daleko duže no za bilo koju od prve četiri, koje su tiskane svake godine uzastopno od 1997.

Prva četiri nastavka Harryja Pottera prodana su u 192 milijuna primjeraka širom svijeta, prevedena su na barem 55 jezika i distribuirana u više od 200 zemalja. Prve dvije knjige uspješno su adaptirane za veliki ekran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara