Peter O´Toole "odgađa" Oscara

GLUMAČKA legenda Peter O´Toole zamolio je organizatore dodjele Oscara da mu ostave vremena da osvoji nagradu za glumu prije no što mu dodijele počasnu nagradu, javlja BBC.

O´Toole (70), koji je sedam puta bezuspješno nominiran za najboljeg glumca, odabran je za dobitnika počasne nagrade na ovogodišnjoj, 75. dodjeli Oscara.

Filmski časopis Variety javlja da je 70-godišnji glumac poslao rukom pisano pismo Američkoj akademiji filmskih znanosti i umjetnosti s molbom da s tim pričekaju.

Izjavio je da je ´još u igri i da bi sam mogao osvojiti malog jopca pa bi li Akademija mogla pričekati s počastima dok ne bude imao 80 godina?´

O´Toole je prvi put nominiran za ulogu u filmu ´Lawrence od Arabije´ 1963., a kasnije su uslijedile nominacije za filmove ´Becket´, ´Zima jednog lava´, ´Zbogom, gospodine Chips´, ´Vladajuća klasa´, ´Kaskader´ i ´Moja omiljena godina´.

Kad je izabran za počasnu nagradu, predsjednik Akademije Frank Pierson rekao je: ´Upravni odbor je mislio da je vrijeme da dobije u ruke vlastitog Oscara´.

Akademija se još uvijek nada da će nagovoriti O´Toolea da primi figuricu na svečanosti u Hollywoodu, 23. ožujka. Pierson je za Variety izjavio da je članovima Akademije bilo ´zabavno i žao´ kad su primili pismo i ´da bi bilo krasno da se predomisli i pridruži im se´.

´Imat ćemo za njega Oscara pa ako ga bude htio uzeti, izvrsno´, rekao je on.

Pierson je odgovorio glumcu: ´Odbor Vam je jednoglasno i pun entuzijazma izglasao počasnu nagradu jer ste je zaradili i zaslužili. Što se tiče toga da ste ´u igri´, nitko nije ni pomislio da niste. Nagrada se dodjeljuje za dostignuće i doprinos filmskoj umjetnosti, a ne za odlazak u mirovinu´.

U odgovoru je stajalo i da će kipić ´čekati u Akademiji kad ga budete htjeli podići s 80 godina, ili kad god budete spremni´, javlja Variety.

O´Toole još uvijek snima filmove, a sljedeći će u kina doći njegova drama ´The Final Curtain´ i ´Bright Young Things´ Stephena Fryja.

Filmski svijet priprema se za najveću svečanost u filmskoj sezoni. Nominacije će biti objavljene 11. veljače, šest tjedana prije dodjele nagrada. Voditelj svečanosti bit će komičar Steve Martin, a gledat će ga milijuni ljudi širom svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara