Pirati sve više "jedu" glazbenu industriju

Sustav koji prati prodaju glazbenih izdanja u SAD-u i Kanadi, Nielsen SoundScan, objavio je listu najprodavanijih albuma u posljednjih 15 godina. Rezultati su više nego poražavajući, jer se među deset najprodavanijih ne nalazi nijedno recentno glazbeno izdanje, što je samo dodatno upozorilo na činjenicu da pirati sve više "uzimaju kruh" svjetskim glazbenicima.

Najprodavanije izdanje u posljednjih 16 godina je album "Come On Over" Shanie Twain (objavljen je davne 1997. godine), a slijedi ga album Metallice te "Jagged Little Pill" Alanis Morissette. Među prvih deset našli su se i Santanin "Supernatural", "Millenium" Backstreet Boysa te "No Strings Attached" grupe NSync.

Poznato je da je prženje piratskih CD-eva danas isplativije od dilanja droge, a zakonodavstvo diljem svijeta već se godinama bezuspješno bori protiv tog fenomena. Što je napredak tehnologije veći, šanse za suzbijanje piratstva sve su manje, jer danas apsolutno svatko s kompjutorom može konkurirati diskografima.

Što se Lijepe naše tiče, ionako potonuloj hrvatskoj diskografiji piratizacija dodatno šteti, pa najvjerodostojnije podatke o prodaji albuma kod nas možete dobiti kod Ćire na Trešnjevci, a ne u diskografskim kućama. Nepobitna činjenica je da se prženi CD-evi na nekom štandu prodaju barem peterostruko bolje nego u našim trgovinama.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara