Pitanje na kojem vozači padaju: Koje od ovih automobila vozač kamiona vidi?

Pitanje na kojem vozači padaju: Koje od ovih automobila vozač kamiona vidi?
Foto: Facebook

SVAKI vozač zna (ili bi treba znati) da mora provjeriti mrtvi kut prije nego što promijeni traku ili skrene. No jeste li ikad razmišljali o mrtvim kutovima drugih vozača?

Neki vozači imaju znatno ograničeniji pregled ceste, što predstavlja rizik za druga vozila oko njih. Zato je važno i da znate vide li vas i jeste li im možda upali u mrtvi kut.

Velika teretna vozila mogu imati mnogo veće mrtve kutove od običnog osobnog automobila, kao što je i prikazano u crtežu koji je napravio Odjel za ceste i promet u Queenslandu.

Znate li koje automobile može vidjeti vozač kamiona?

Većina nas pretpostavlja da je žuti automobil skriven od pogleda vozača iza prikolice te da mu se zeleni automobil nalazi u mrtvom kutu. No za vozače kojima je kabina visoko podignuta čak je i crveni automobil izvan vidokruga. Vozači će istaknuti da će vozač kamiona znati da je crveni automobil ispred ako se već neko vrijeme vozi iza njega, no moguć je i scenarij u kojem je crveni automobil uletio ispred njega iz druge trake.

"Vozači kamiona imaju nekoliko ograničavajućih okolnosti kad je riječ o ubrzanju i usporavanju. Velikim vozilima potrebno je više mjesta za skretanje, a njihovi mrtvi kutovi veći su nego kod automobila. Jedini automobili koji se nalaze u mrtvom kutu vozača kamiona su plavi i narančasti", objavio je Odjel za ceste i promet Queenslanda na Facebooku.

Stručnjaci za sigurnost savjetuju vozačima da provjere mogu li vidjeti vozača kamiona ili barem njegove retrovizore kako bi znali da i on njih može vidjeti.

"Zapravo je zastrašujuće koliko malo ceste vozač kamiona može vidjeti sa svog sjedala visoko gore. Vozači, motoristi, biciklisti i pješaci moraju se sjetiti važnosti kontakta očima. Ako ne možete vidjeti vozača, ni on ne može vidjeti vas. Novi dizajn kabine i dodatna zrcala pomažu, ali trebat će godine da se zamijene svi stari kamioni koje danas imamo na cestama", rekao je Neil Greig iz IAM RoadSmart.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara