Pjevačica Roxettea sa 7 godina ostala je bez sestre: "Obitelj je bila razorena"

Pjevačica Roxettea sa 7 godina ostala je bez sestre: "Obitelj je bila razorena"
Foto: EPA-EFE

SVIJET se oprašta od švedske pjevačice Marie Fredriksson iz pop dua Roxette.

Punim imenom Gun-Marie Fredriksson, rodila se 30. svibnja 1958. godine u malom selu Össjö, kao najmlađa od petero braće i sestara.

Kad je imala sedam godina, njena najstarija sestra Anna-Lisa poginula je u prometnoj nesreći.

"Sjećam se tuge, obitelj je bila razorena. Potpuno", rekla je kasnije.

Već tada znala je da želi biti pjevačica. Prije Roxettea bila je članica punk grupe Strul, koja je stvorila vlastiti muzički festival 1979. 

Nakon toga kratko je bila u bendu MaMas Barn prije nego što je započela solo karijeru. Prvi album Het vind izdala je 1984., potom slijede Den sjunde vågen 1986 i ...Efter stormen 1987.

Roxette je osnovala 1986. godine osnovala s Perom Gessleom.

Dvojac je međunarodni uspjeh postigao krajem osamdesetih i početkom devedesetih albumima Look Sharp! (1988) i Joyride (1991).

Među najpoznatijim pjesmama grupe Roxette su The Look, Joyride i It Must Have Been Love. Posljednji zajednički album izdali su 2013. godine.

Pjevačica je 2002. godine doznala da ima tumor na mozgu nakon što se onesvijestila kod kuće. Liječnici su joj tada davali samo 20 posto šanse da će se opraviti, no nakon duge i agresivne terapije tumor se povukao. Zbog kemoterapije ostala je bez vida na jednom oku te je slabije čula. Mjesecima nakon kemoterapije imala je problema s govorom.

I nakon što je doznala tešku dijagnozu nastavila je raditi na svojoj glazbi te je solo albume objavile 2004., 2006. i 2008. godine.

Roxette su na posljednju turneju krenuli 2011. godine, a nastupali su i na svadbama švedske princeze Victorije 2010. i princeze Madeleine tri godine kasnije. 2016. liječnici su joj zabranili odlazak na turneju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara