Plavi orkestar: Pjevat ćemo o pasivnom trpljenju balkanskog čovjeka

Plavi orkestar: Pjevat ćemo o pasivnom trpljenju balkanskog čovjeka

Tekst: N.Š.
Foto: Tin Banić

ČLANOVI Plavog orkestra odlučili su, nakon 10 godina pauze, ponovo okupiti i održati povratničku turneju po zemljama bivše Jugoslavije. Bend je na današnjoj pressici najavio svoj nastup u zagrebačkoj Areni 13. ožujka 2010. koji se održava u sklopu turneje. "Očekujemo dobru atmosferu. Nismo dugo bili zajedno i imamo tremu ko na početku. Proradi adrenalin kad izađete pred ljude nakon 9 godina pauze", rekao je Saša Zalepugin.

"Ponovo smo otkrili probuđenu želju da sviramo zajedno"

Do ponovnog okupljanja došlo je, kažu spontano, jer sebe smatraju "najneambicioznijim bendom na području bivše Jugoslavije" te ne žele ljude "maltretirati novim projektima, okupljanjima i albumima svake dvije godine". "Da ste nas prije par mjeseci pitali hoćemo li biti ponovo na okupu, rekli bismo da ne znamo", rekao je Saša Lošić. "Okupili smo se na Bjelašnici radi druženja i skijanja. Dogovorili smo se da ćemo ponijeti instrumente, ali nismo o tome razmišljali kao o nekom ponovnom okupljanju, nego smo željeli nakon toliko godina provesti malo duže vrijeme skupa, skijati se i zezati. Ali otkrili smo da su nam nove pjesme odlične i ponovo smo otkrili probuđenu želju da sviramo zajedno", rekao nam je Saša Zalepugin.

"Da nemamo komunikaciju s publikom, svirali bi sami sebi"

Razlog ponovnom okupljanju bile su nove pjesme koje su im se svidjele. "Mi ne sviramo zajedno po 10 godina, ali onda onda kad se okupimo ponovo, imamo jak razlog, imamo neke pjesme, emocije koje su sazrele ovih godina i koje želimo podijeliti s publikom koja nam je jako bitna. Da nemamo tu obostranu komunikaciju, onda bi svirali sami sebi", rekao nam je Saša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjevat ćemo o ljubavi i Mliječnom putu, o nekoj rastavi braka i balkanskim alkoholnim pićima"

Novi album koji još nema ime, izaći će u veljači, a s njega je objavljen prvi singl "Amerika". Album će imati, kažu, malo drugačiji zvuk od onog na koji smo navikli. "Naš zvuk se mijenja, kao što se i mi mijenjamo. Nadamo se da će se ljudima svidjeti", rekao je Saša. Opisujući pjesme s još neimenovanog albuma, frontman Saša Lošić rekao je da će to biti "metafizičko zbiralište kolektivnih sudbina na Balkanu". "Pjevat ćemo o pasivnom trpljenju balkanskog čovjeka koje je na neki čudan način povezano s uživanjem. Pjevat ćemo o ljubavi i Mliječnom putu, o nekoj rastavi braka i balkanskim alkoholnim pićima", rekao je Lošić. Njega smeta "ekonomski momenat" koji se stvara oko njihove povratničke turneje, jer se "Izgubi dostojanstvo". "Menadžment želi da u Sloveniji održimo dva koncerta zbog ograničenog kapaciteta tamošnjih dvorana. Još uvijek odlučujemo o tome, ali u principu ne želimo ući u nedostojanstvenu tržišnu utakmicu", rekao je Lošić.

 "Neke od naših omiljenih pjesama su 'Soldatski bal' i 'Gujo vrati se'"

Na zagrebačkom koncertu će svirati nekoliko stvari koje voli publika, a o kojima se glasuje na njihovoj Facebook stranici dok će nekoliko pjesama biti s liste njihovih najdražih. "Grehota bi bila ne odsvirati pjesme koje ljudi vole. Zato ćemo svirati pola-pola. Neke od naših omiljenih pjesama su 'Soldatski bal' i 'Gujo vrati se'", rekao je Lošić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara