Počinje exUrbanFestival

OVOGODIŠNJI Urban festival proteže se kroz 4 vikenda mjeseca svibnja (8. – 9. svibnja, 14. – 16. svibnja, 21. – 23,. svibnja te od 28. – 30. svibnja) te na nekoliko vikend događanja u rujnu i listopadu, te mijenja ime u exUF, odnosno exUrbanFestival. Organizator Festivala je Lokalna baza za osvježavanje kulture BLOK.

U 2004. exUrban festival propituje konstrukciju ‘slobodnog vremena’ te nadzorne mehanizme segmentiranja urbane svakodnevnice. Slobodno je vrijeme u gradskom životu prilično isplanirano, kontrolirano i vrlo utrživo. S obzirom da živimo u vremenu proizvodnje i potrošnje kulturnih, simboličkih dobara, upravo slobodno vrijeme otvara najširi prostor konzumerizma.

Odabrani radovi tematiziraju načine strukturiranja svakodnevnog života, suodnošenje radnog i slobodnog vremena, suodnošenje javnog i privatnog, kao i specifična mjesta proizvodnje / potrošnje užitka, zabave, dokolice te načine kontrole nad segmentiranjem svakodnevnice.

Na exUrbanFestivalu 2004. moći ćete vidjeti projekte skupina Gob Squod i Motherbord te projekte Justina McKeowna, Janosa Sugara, Nielsa Bondea, Blast Theory i drugih.

Vikend 1
8. i 9. svibnja 2004.
20 h, hotel Laguna, Kranjčevićeva 29

Broj mjesta je ograničen. Rezervirajte svoje mjesto na telefon: 48 56 400, najkasnije do 7. svibnja, svaki dan od 10 do 16 sati.

Gob Squad: Room Service - Help Me Make It Through The Night
interaktivni film uživo

Dvije žene, dva muškarca, četiri sobe, jedan hotel. Sve što trebaju dostavlja im se u sobe. Problem: nitko od njih ne može spavati – stoga ubijaju vrijeme u hladnim kupkama ili tražeći ugodu u miru hotelskog mini-bara. Slobodni su činiti štogod žele, no svakog od njih promatra kamera dok izmišljaju imaginarne prijatelje, vježbaju ples ili pozivaju publiku da ispuni snove i odgovori na teška pitanja.

Publika gleda četiri performera preko četiri monitora u hotelskoj konferencijskoj dvorani. U anonimnosti i diskreciji hotelskog okruženja performeri će na zahtjev publike uprizoriti zabranjene igre i neiživljene strasti.

Room Service – poziv na igru s otvorenim svršetkom. Publika će odlučiti tko će koga posjetiti i na koji način. Kakav će biti ishod tih susreta? Zabava? Ili će svi ostati sami? Hoće li gledatelji napustiti svoje pozicije voajera i doći u direktan kontakt s performerima, hoće li i oni zaigrati ulogu?

Gob Squad je grupa britanskih i njemačkih umjetnika koji zajednički rade od 1994. Gob Sguad producira performanse, instalacije, filmove i događaje uživo.

Grupa vjeruje da ugoda i zabava trebaju ići ruku pod ruku s konceptualnom strogošću i nekompromitirajućim pristupom umjetničkoj inovaciji. Instinktivno djeluju u raznim formama, čineći okvir svakog projekta središtem svojih umjetničkih pobuda.

Trenutno rade u Berlinu i Nottinghamu. Grupa je uvijek nastojala stvoriti i predstaviti svoj rad izvan umjetničkih institucija, često smještajući svoje projekte u urbano okruženje kao što su uredi, kuće, dućani, parkirališta i željezničke stanice, te producirajući radove za radijsko i Internet emitiranje kao i komade za galerije i kazališta.

Vikend 2
14. svibnja
19 h, mama, Preradovićeva 18
Per Platou: Six Pack Radio, predavanje

15. svibnja 2004.
12 h, Tehnički muzej

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Per Platou (Motehrboard): Six Pack Radio, NOD koncert

Vikend 3
21. – 23. svibnja
Justin McKeown: Drinking Blindfolded in Zagreb

21. svibnja
različite lokacije
14 h
Igrokaz za nadzorne kamere Zagreb: performansi

22. svibnja
12 h, Trg hrvatskih velikana
Igrokaz za nadzorne kamere Zagreb: Obilazak uz vodiča

Vikend 4
28. – 30. svibnja
17 – 20 h, Glavni kolodvor
Janos Sugar: Zagreb Time Patrol

>>Povijest Urban Festivala

BLOK

BLOK, Lokalna baza za osvježavanje kulture je neprofitna nevladina organizacija koja potiče razvoj suvremene umjetnosti i kulture kao važnih komponenti modernog društva. Osnovne aktivnosti: organizacija različitih kulturnih događaja i projekata (kratkoročnih i dugoročnih) baziranih na društveno angažiranim formama suvremene umjetnosti; promocija hrvatske i međunarodne umjetnosti; suradnja s hrvatskim i međunarodnim organizacijama sličnih profila; participacija u javnim diskusijama i aktivnostima vezanim uz kulturnu politiku.
Uz Urban festival (www.urbanfestival.hr) izdavajamo i realizaciju projekta Sir i Vrhnje (www.sirivrhnje.hr) hrvatske umjetnice Kristine Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara