Pogledajte kako je Tamara Obrovac dokazala da "Istrijani umidu armenski kantati"

Pogledajte kako je Tamara Obrovac dokazala da "Istrijani umidu armenski kantati"

Foto: T. Genc

TAMARA OBROVAC ovu je godinu započela u petoj brzini, a prema najavama, za našu najveću etno-jazz umjetnicu ni u narednim mjesecima nema predaha. Kako smo ranije pisali, Tamara je za Valentinovo, održala tradicionalni koncert u Istarskom narodnom kazalištu kojim je pulskoj publici predstavila najnoviji projekt IstrArmenia ensemble. Tamara Obrovac i armenski pijanist Karen Asatrian tada su predstavili suradnju u kojoj su postigli fantastičan spoj istarskog i armenskog duha, sintetizirali dvije glazbene priče, dva rukopisa i glazbeno se stopili u zajedničkoj potrazi za istinskim izričajem kroz prizmu vlastite tradicije ispričane jezikom suvremenog jazza. Ekskluzivno na Indexu pogledajte snimku koncerta održanog u Istarskom narodnom kazalištu. 

Glazbu za skladbu IstrArmenia napisala je Tamara Obrovac koja je i autorica hrvatskoga teksta, dok je Karen napisao dio teksta na armenskom jeziku. Upravo u ovom tekstu najviše se očituje Karenov glazbeni i emotivni diskurz koji. Naime, pjesma govori o čežnji za domovinom i osjećajem pripadanja. Kroz ovu pjesmu, Karen govori o patnji mnogih Armenaca koji žive u egzilu nakon sukoba Armenije s Turskom i pokolja koji se u toj zemlji dogodio. 

Kako je vidljivo na snimkama, na koncertu su se izmjenjivale Karenove i Tamarine skladbe, a dvoje glazbenika savršeno se spojilo u vrhunskom glazbenom događaju kojeg će mnogi prisutni još dugo pamtiti. Skladba Andranik pasha izrazito jasno prikazuje Karenovu strasnu predanost ovom glazbenom izričaju, ali i ocrtava, još jednom, uigranost Tamarina ensemblea i armenskih glazbenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je završio jednim od najvećih hitova Tamare Obrovac, Črnim zlom. Kao što se i očekivalo, Tamara je još jedan svoj koncert završila "dernekom", a razgaljena publika u Puli na nogama i gromoglasnim pljeskom je ispratila ove glazbenike s pozornice.

IstrArmenia ensemble čine Tamara Obrovac na vokalu i flauti, Karen Asatrian na klaviru i violini, Carlos Sungurlyan na oudu i bouzukiju, Uroš Rakovec na gitari i mandolini, Zvonimir Šestak na kontrabasu i neponovljivi Kruno Levačić na bubnjevima.

Koncertom u Puli Tamara je najavila svoj ovogodišnji projekt IstrArmenia, a njezini obožavatelji i svi oni koji će to postati mogu uskoro očekivati i izlazak novog, sedmog studijskog albuma ove vrhunske glazbenice. U tijeku je i montaža prvoga spota s novoga albuma za pjesmu Dube sanjan kojom se najavljuje Tamarin povratak, nakon posljednjeg funky groove albuma, korijenima - istinskom etno jazzu. No, Tamara ne bi bila ono što jest, istinska diva i neponovljiva ikona hrvatske glazbe, da na novom albumu ne priprema i nova umjetnička ostvarenja i neponovljive skladbe od kojih će svima zastati dah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara