Pogledajte prvu snimku malih zagrebačkih vukova

Pogledajte prvu snimku malih zagrebačkih vukova
Foto: Luka Šangulin/Index

MAKSIMIRSKI vukovi, četverogodišnji mužjak koji je u Zagreb stigao iz Češke i dvogodišnja ženka iz Rumunjske, dobili su svoje prvo leglo. Čim smo doznali tu vijest, otišli smo do zoološkog vrta kako bismo snimili tri vučića.

Pokazalo se da su mališani dosta sramežljivi pa su se većinu vremena skrivali, no uhvatili smo trenutak u kojem se jedan razigrani vučić igrao s velikim vukom.

"Mladunci imaju oko šest tjedana. Na ulazu u jazbinu uočili smo prvo dva, a potom i trećeg vučića. Kojeg su spola, znat ćemo tek za mjesec dana kada će se početi više odvajati od majke i istraživati okolinu. Do tada trebaju biti zaštićeni od svakog nepotrebnog uznemiravanja, pa i nas koji se o njima brinemo", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Ženke su gravidne dva mjeseca, a kad mladunci dođu na svijet, o njima se brinu svi članovi čopora. U prirodi vukovi mogu doživjeti šesnaest, a u zoološkim vrtovima dvadeset godina.

U Hrvatskoj su vukovi zakonom zaštićeni. Točnog podatka o njihovoj populaciji nema, ali se procjenjuje da ima dvjestotinjak jedinki.

Zoološki vrt grada Zagreba promiče zaštitu hrvatskih zvijeri - vuka, medvjeda i risa. Nedavno je sudjelovao u uspješnoj reintrodukciji risa Martina u prirodu, a za hrvatske zvijeri koje žive u Maksimiru namjerava izgraditi nove nastambe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara