Policajci Nikolina i Lawrence čak 42 minute oživljavali muškarca bez pulsa i spasili mu život

Policajci Nikolina i Lawrence čak 42 minute oživljavali muškarca bez pulsa i spasili mu život

Foto: Facebook

TRIDESETŠESTOGODIŠNJI Amerikanac koji je 26. lipnja doživio srčani udar dok je sjedio za svojim laptopom ima puno razloga da do kraja života bude zahvalan policajcima koji su ga 'vratili iz mrtvih'.

John Ogburn je 26. lipnja sjedio za laptopom u svojem domu u Charlotteu kad je osjetio bol u predijelu grudnog koša te pozvao 911. U blizini se zateklo dvoje policijskih časnika koji su stigli u roku od minute i odmah započeli s kardiopulmonalnom reanimacijom. Izmjenjivali su se u oživljavanju pune 42 minute dok ponovno nisu osjetili Ogburnov puls.

Napori Lawrencea Guilera i Nikoline Bajic hvale su vrijedni s obzirom na to da se od zaposlenika hitne pomoći ne očekuje nastavak reanimacijskog postupka 20 minuta nakon što više nema vitalnih znakova.

Pošto je John Ogburn, otac troje djece, prevezen u bolnicu, liječnici su inducirali komu kako bi omogućili mirovanje organizma do kraja tjedna.

Nakon buđenja savjetovano mu je da idućih pola godine ne upravlja vozilom te da se previše ne zamara. Ogburn je novinarima kazao da se osjeća jako dobro, ako se zanemari manja bol u prsima.

"Nemam energije kao prije, no to je u ovakvim slučajevima normalno. Uostalom, dobio sam drugu šansu... za život", kazao je za BBC, dodajući kako je kani dobro iskoristiti.

Neizmjernu zahvalnost, istaknuo je, duguje prvim dvjema osobama koje su nakon poziva 911 stigle do njega, nesebično se trudeći da ga ožive i nakon predviđenog vremena za taj postupak.

"Po dosadašnjim iskustvima, nakon svake minute u kojoj je srce prestalo kucati, a ne provodi se kardiopulmonalna reanimacija, izgledi za preživljavanjem smanjuju se za čak 10 posto", objasnio je dr. Michael Kurz, profesor na Medicinskom sveučilištu Alabama.

Slučaj pacijenta iz Sjeverne Karoline ukazuje na veliku važnost reanimacijskog postupka neposredno nakon doživljenog srčanog udara. Većina Amerikanaca nije u stanju izvesti je i to bi trebalo izmijeniti, smatra Kurz.

Izvan medicinskih ustanova u Sjedinjenim Državama svake se godine dogodi više od 350.000 srčanih udara. Čak 90 posto takvih slučajeva završi smrću pacijenta.

Odgovarajuću pomoć, preciznije reanimaciju u slučajevima srčanog aresta izvan bolnica i prije dolaska osposobljenog medicinskog osoblja dobije tek 46 posto unesrećenih, piše BBC. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara