Policija 30 godina tražila ubojicu, a ona ga je pronašla za samo tri dana

Policija 30 godina tražila ubojicu, a ona ga je pronašla za samo tri dana
Foto: Instagram

MLADI par koji je davne 1987. godine krenuo u Seattle nikad nije stigao na svoje odredište. Tanya Van Cuylenborg i Jay Cook na svom su putovanju susreli čovjeka koji ih je ubio. Tanyu je silovao, a Jaya brutalno pretukao, a iza sebe je u njihovom kombiju ostavio plastične rukavice. 

Puna tri desetljeća ubojica je izmicao pravdi. Istražitelji su provodili tisuće sati ispitujući sumnjivce i slijedeći tragove, ali sve je bilo uzalud dok bivša glumica iz mjuzikla, bez dana iskustva u policijskom poslu, nije preuzela stvar. 

CeCe Moore i njen tim ubojicu su pronašli u samo tri dana, piše Washington Post. 

Moore je uzela DNK profil ubojice i ubacila ga u web stranicu koja koristi genetiku kako bi pronašla rođake. Na taj način je ona napravila ubojičino obiteljsko stablo, što ju je na koncu dovelo do jednog osumnjičenika: Williama Earla Talbotta II, vozača kamiona kojeg su uhitili isti mjesec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njen je tim uzeo DNA ubojice koji je pronađen na mjestu zločina, te ga ubacio u web stranicu GEDmatch, web registar koji omogućuje ljudima da pronađu svoje rođake tako što njihov DNK uspoređuje s milijunima drugih. Nakon što je provela osam sati uspoređujući podatke, Moore je pronašala dvoje ljudi s kojima je ubojica dijelio dovoljno gena, a koji su poticali iz različitih ogranaka obitelji. Nedostajalo je još samo pronaći poveznicu između te dvije osobe. 

Nakon što je analizirala njegove pretke počela je sastavljati obiteljsko stablo, a pri tome se koristila podacima iz dokumenata i novina. Kad je pronašla nekrolog, koji je objavila osoba iz obiteljskog stabla ubojice, došla je do prezimena Talbotove majke i pronašla kariku koja je nedostajala. 

Pomoću ove metode Moore i njen tim pomogli su da se uhiti nekoliko ubojica povezanih sa slučajevima iz osamdesetih i devedesetih godina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara