Policija 30 godina tražila ubojicu, a ona ga je pronašla za samo tri dana

Policija 30 godina tražila ubojicu, a ona ga je pronašla za samo tri dana
Foto: Instagram

MLADI par koji je davne 1987. godine krenuo u Seattle nikad nije stigao na svoje odredište. Tanya Van Cuylenborg i Jay Cook na svom su putovanju susreli čovjeka koji ih je ubio. Tanyu je silovao, a Jaya brutalno pretukao, a iza sebe je u njihovom kombiju ostavio plastične rukavice. 

Puna tri desetljeća ubojica je izmicao pravdi. Istražitelji su provodili tisuće sati ispitujući sumnjivce i slijedeći tragove, ali sve je bilo uzalud dok bivša glumica iz mjuzikla, bez dana iskustva u policijskom poslu, nije preuzela stvar. 

CeCe Moore i njen tim ubojicu su pronašli u samo tri dana, piše Washington Post. 

Moore je uzela DNK profil ubojice i ubacila ga u web stranicu koja koristi genetiku kako bi pronašla rođake. Na taj način je ona napravila ubojičino obiteljsko stablo, što ju je na koncu dovelo do jednog osumnjičenika: Williama Earla Talbotta II, vozača kamiona kojeg su uhitili isti mjesec. 

Njen je tim uzeo DNA ubojice koji je pronađen na mjestu zločina, te ga ubacio u web stranicu GEDmatch, web registar koji omogućuje ljudima da pronađu svoje rođake tako što njihov DNK uspoređuje s milijunima drugih. Nakon što je provela osam sati uspoređujući podatke, Moore je pronašala dvoje ljudi s kojima je ubojica dijelio dovoljno gena, a koji su poticali iz različitih ogranaka obitelji. Nedostajalo je još samo pronaći poveznicu između te dvije osobe. 

Nakon što je analizirala njegove pretke počela je sastavljati obiteljsko stablo, a pri tome se koristila podacima iz dokumenata i novina. Kad je pronašla nekrolog, koji je objavila osoba iz obiteljskog stabla ubojice, došla je do prezimena Talbotove majke i pronašla kariku koja je nedostajala. 

Pomoću ove metode Moore i njen tim pomogli su da se uhiti nekoliko ubojica povezanih sa slučajevima iz osamdesetih i devedesetih godina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara