Policija: Glumac je platio 23 tisuće kuna da lažira rasistički napad na sebe

Policija: Glumac je platio 23 tisuće kuna da lažira rasistički napad na sebe
Foto: Chicago Police Department

AMERIČKI glumac Jussie Smollett, crnac i otvoreni homoseksualac koji je tvrdio da je bio žrtva rasističkog i homofobnog napada optuživši za to pristaše predsjednika Donalda Trumpa, pritvoren je u četvrtak jer je organizirao lažni napad kako bi potaknuo svoju karijeru, objavila je policija Chicaga.

Smollett (36), jedna od zvijezda serije "Empire", predao se u 5 ujutro. Dan ranije je optužen za podnošenje lažne prijave i tijekom dana će biti saslušan na sudu u Chicagu.

>>Glumac sam naručio rasistički i homofobni napad na sebe?<<

"Glumac i pjevač je pokušao iskoristiti rasizam za promociju vlastite karijere", rekao je šef policije Chicaga Eddie Johnson. Kako piše CNN, on je dvojici braće platio 3500 dolara (oko 22.900 kuna) za lažiranje napada jer nije bio zadovoljan svojom plaćom.

Jussie Smollett je krajem siječnja podnio tužbu u kojoj je naveo da su ga maskirane osobe napale u središtu Chicaga, vrijeđajući ga zbog rase i seksualne orijentacije. Zatim su ga navodno fizički napali i vezali mu omču oko vrata te posipali nekom kemikalijom.

Ispričao je i da su mu napadači vikali da su u zemlji MAGA, prema sloganu iz kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa (Make America Great Again).

Prema policiji, dvojica braće, koji su obojica crnci, priznali su da im je Smollett platio da insceniraju napad. Lokalni novinari su pronašli snimke nadzorne kamere dvojice braće kako kupuju stvari koje su navodno upotrijebljene u prijevari, među kojima i crvenu kapu i maske za lice. 

Smollett je pod istragom i zbog rasističkog pisma koje je uputio samom sebi. Kad to pismo nije odjeknulo onako kako je očekivao, pribjegao je organiziranju lažnog napada na sebe.

Taj lažni napad izazvao je niz osuda. Brojne poznate osobe su ga podržale, poput glumice Emme Watson, pjevačice Katy Perry i bivšeg potpredsjednika Joea Bidena te niza drugih demokrata.

Demokratska senatorica Kalifornije i kandidatkinja za predsjedničke izbore 2020. Kamala Harris taj je incident nazvala "modernim pokušajem linča".

Kanal Fox koji prikazuje seriju "Empire" naveo je da "razmatra situaciju i opcije". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara