Ponovo zajedno nakon 30 godina? Evo odgovora na 5 vrućih ABBA pitanja

Ponovo zajedno nakon 30 godina? Evo odgovora na 5 vrućih ABBA pitanja

Screenshot: YouTube

VIJEST o ponovnom okupljanju grupe ABBA danas je glasno odjeknula svijetom, dajući milijunima fanova nadu da bi još jednom mogli doživjeti nastup omiljenih im glazbenika. Kakve su šanse da se to doista dogodi sumirao je Yugopapir, čiji tekst prenosimo u cijelosti.

1. Što se zapravo dogodilo sinoć u Stockholmu?

Björn Ulvaeus, bivši član švedske četvorke, ohrabren velikim uspjehom kazališnog i filmskog mjuzikla "Mamma Mia!", zasnovanog na pjesmama grupe ABBA, odlučio je u stockholmskom restoranu Tyrol napraviti neku vrstu nastavka "grčko-švedskog" doživljaja i nazvao ga - "Mamma Mia! The Party!"

Radi se o novoj vrsti multimedijalne zabave koja kombinira iskustvo večere u grčkom restoranu, atmosferu mjuzikla "Mamma Mia!", uživanje u ABBA pjesmama i interaktivnog sudjelovanja u događajima koja se odvijaju na sceni...

"Mamma Mia! The Party" održavat će se skoro svake večeri u narednom periodu, a 20. siječnja 2016. održana je premijera, na kojoj su se pojavili i ostali članovi grupe ABBA Agnetha Fältskog, Frida Lyngstad i Benny Andersson - davši na taj način veliku podršku Bjornovom pothvatu.

2. Je li grupa ABBA sinoć označila povratak na scenu?

Nije.

Članovi grupe su nebrojeno puta u prošlosti isticali da povratka na scenu neće biti.

Žele da ih publika pamti onakve kakvi su bili u vremenu kada su stvarali svoju muziku, sedamdesetih i početkom osamdesetih: mlade, vedre, živahne, raspjevane...

I pored brojnih nagađanja da će možda napraviti neku vrstu oproštajne turneje - članovi grupe su se jednom prilikom sastali i najozbiljnije razmatrali ponudu vrijednu milijardu dolara - na kraju su ipak ostali vjerni svom principu "dostojanstvenog starenja"...

3. Kada je grupa službeno prestala postojati?


ABBA nikada nije objavila službeno priopćenje da je prestala sa radom i da članovi grupe više nemaju namjeru stvarati zajedno. Posljednji studijski album "The Visitors" pojavio se krajem 1981, kompilacija singlova "The Singles - The First Ten Years" objavljena je krajem 1982. godine - ali ni u tom finalnom periodu nitko iz "štaba" nije htio donositi ishitrene zaključke...

Ipak, krajem 1983. najzad je stiglo šturo priopćenje da "ABBA neće snimati muziku zajedno do daljeg", "... dok vrijeme ne sazri" ("ABBA won't be making music together until further notice", "... until the time is right"), što su mnogi još tada pesimistički (i ispravno) protumačili: nikada više!
 
4. Zašto je ABBA prestala sa radom?

Grupa je došla do svog prirodnog kraja.

Nastala je spontano, kao rezultat zajedničkih glazbenih interesa dvojice prijatelja (Benija i Bjorna), a potom i dva zaljubljena para (Benija i Fride, Bjorna i Agnete).

Onda je došao i taj trenutak kada su se ljubavni parovi (prvo jedan, a onda i drugi) rastali, čime je nestala i potreba da se muzika stvara zajedno.

Glazbena suradnja Benija i Bjorna nastavljena je (sve do danas), ali se njihov interes okrenuo ka mjuziklu, instrumentalnim i folklornim temama - jer su u pop muzici ionako ostvarili sve što se ostvariti može.

Agneta i Frida, iako bliske i (vokalno) savršene suradnice, po prirodi i temperamentu bile su i ostale previše različite da bi surađivale zajedno izvan matične grupe.

5. Kada se ABBA posljednji put pojavila u javnosti zajedno?

Vjerojatno da bi spriječili nagovaranja i dosađivanja tipa "A kada ćete se vratiti?!", članovi grupe ABBA odbijali su se u prošlosti pojavljivati zajedno u javnosti. Na sva važna događanja kao što su bile godišnjice objavljivanja albuma, otvaranje ABBA muzeja u Stockholmu, razne "Mamma Mia!" premijere itd, pojavljivali su se udvoje - ili u najboljem slučaju, utroje.

Prije sinoćnjeg pojavljivanja, posljednji put su se našli zajedno 2008, na švedskoj premijeri mjuzikla "Mamma Mia!", ali ipak nisu dozvolili da ih slikaju posebno, kao grupu ABBA, već su se "umiješali" u velikoj grupnoj fotografiji sa glumcima.

Prije toga, 22 godine je prošlo od posljednjeg (neformalnog, ali ipak javnog) zajedničkog nastupa u švedskom TV specijalu "Här Är Ditt Liv" (1986), koji je bio posvećen čovjeku uvelike zaslužnim za njihov komercijalni uspjeh, menadžeru Stigu Andersonu. Obzirom da je Stig u mladosti bio i uspješan glazbenik, ABBA je tom prilikom, štosa radi, otpjevala jednu od njegovih ranih pjesama...

Ipak, njihov posljednji pravi zajednički nastup na kojem su pred publikom izveli jednu od ABBA pjesama (posljednji singl "Under Attack"), dogodio se 11. prosinca 1982., u okviru britanskog show programa "The Late, Late Breakfast Show".

IPAK, tehnički gledano, "Under Attack" je izveden na playback, a članovi grupe su u emisiji, na samom kraju, zapjevali uživo i njihov veliki hit "Thank You For The Music".

To nikada nije bilo emitirano, jer je emisija "probila" termin emitiranja.

Ali, netko je u BBC-ju sačuvao traku, tako da je i taj, posljednji pravi zajednički nastup grupe ABBA, sada dostupan u javnosti...

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara