Porin 2007: Ljudi i događaji koji su obilježili ovogodišnju dodjelu

Gibonni ne mari za "sedmu silu"

Glavna zvijezda dodjele bio je, naravno, s osam Porina nagrađeni Gibonni, no ni brojne nagrade nisu mu uspjele popraviti raspoloženje, barem što se novinara tiče. Naime, u Makarskoj se prema predstavnicima "sedme sile" odnosio uglavnom ignorantski i hladno, a ovo je jedna od rijetkih fotografija na kojoj smo uspjeli uhvatiti ikakvu emociju na njegovom licu (fotografija 1 u gornjoj galeriji).Krešo zna odabrati društvo

Redatelj ceremonije, Krešo Dolenčić, u Makarskoj se družio s glumicom Leonom Paraminski, koja je na dodjelu došla nakon predstave u Splitu. "Nikad nije bila ljepša", komentirali su mnogi, a drugi su joj spočitavali zbunjenost pri čitanju najava i brojne lapsuse. "Uče li ih na toj Akademiji čitati?", cinično su se pitali novinari u improviziranom press centru.

"Jel' to boca viskija?"

Statua Porina, djelo Ivice Propadala, ove je godine malo modificirana, no većini sudionika nije se svidjela blaga stilska promjena. Iz daljine doista podsjeća na bocu viskija, no nekim (pijanim) anonimnim sudionicima takva se činila i izbliza, pa je Porina jedan simpatični, ali očito zbunjeni čovjek pokušao - popiti (fotografija 2 u gornjoj galeriji).

Flyer i Index znaju kako se provodi na moru

Zahvaljujući susretljivom švedskom turistu, Indexov fotograf napravio je kratki fotosession s grupom Flyer na luksuznoj jedrilici koja je, kako kaže Šveđanin, "tek izišla ispod čekića". Grupa je u Makarskoj boravila zbog nastupa na koncertu uoči Porina, a tom su prilikom najavili izlazak drugog albuma "Iluzija" (fotografija 3 u gornjoj galeriji).

Modne kraljice Porina

Kao i svaki estradni događaj, i Porin je obilovao modnim promašajima, a po mišljenju većine, najgore je prošla Tina Vukov u crnom kostimu koji ju je učinio barem 10 godina starijom. S druge strane, uvijek vesele Marijana Batinić i Petra Nižetić u svakoj su prilici izgledale fantastično, a ovo je jedna od njihovih najboljih kombinacija. Šarenilo i uzorci su opet u modi, barem ako je vjerovati simpatičnim voditeljicama (fotografija 4 u gornjoj galeriji).

Oliver je "sam svoj majstor"

Odnio je samo jednog Porina, no Oliveru Dragojeviću to nije pokvarilo raspoloženje. Nakon što je izjavio da umjesto njega za Porina glasa supruga i tako doveo kredibilitet nagrade u pitanje, malo se iskupio tako što je na pozornicu sam (doduše, uz malu pomoć) donio svoj pianino, i tako pokazao da u glavi nasreću ipak nije zvijezda (fotografija 5 u gornjoj galeriji).

Teški karakter Kikija Rahimovskog

Domaća estrada ima novu divu, ali ovaj put ne mislimo na Tinu Vukov, već na frontmena grupe Raspashow, Kikija Rahimovskog (prvi slijeva). Iako smo dogovorili fotosession u moru, Rahimovski se, bez valjanog obrazloženja, u zadnji tren predomislio i našem fotografu zadao glavobolju. Čak je i menadžerica koja je snimanje dogovorila demonstrativno napustila snimanje izritirana ponašanjem pjevača koji iza sebe ima premalo uspjeha za takvo ponašanje.

Vratila se Teška industrija

Mnogi im nisu predviđali uspješan comeback, no, sudeći po nastupu na glavnom makarskom trgu, Teška industrija i dalje ima svoju vjernu publiku. Vajta, Propadalo i ostatak ekipe jednosatnim nastupom pokazali su da pad životne i scenske energije i starenje uopće nemaju veze (fotografija 6 u gornjoj galeriji).

Nogomet kao odmor od napornih proba

Hladno pivo i Vatra zaigrali su na makarskom igralištu nogometnu utakmicu, a završilo je 10:7 u korist Piva. Njihov frontmen Mile Kekin zaradio je epitet "makarskog ronaldinha" jer je zaslužan za čak pet golova. Vatra je, unatoč porazu, imala razloga za veselje, jer je njihov nastup na dodjeli proglašen jednim od najupečatljivijih (fotografija 7 u gornjoj galeriji).

Massimo protiv vrućine

Vidite cjenik u Massimovom džepu? Iako smo mislili da mu je skupljanje takvih stvari hobi, objasnio nam jeda teško podnosi vrućinu u porinovskom šatoru, pa mu je cjenik poslužio kao lepeza. Massimo je dobio nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a u slavlju su mu se pridružile supruga i kći (fotografija 8 u gornjoj galeriji).

Kritizirana kreativna snaga Porina

Evo i najkritiziranijeg trojca ovogodišnjeg Porina... Kreši Dolenčiću zamjeraju loše režiranu dodjelu ("uvijek isto", "glupe fore", "isforsirano i neprirodno"), dok makarskog gradonačelnika nazivaju prenadobudnim, a njegov "natječaj za najafirmativniji članak" ismijavan je danima. Ivica Propadalo, po mišljenju mnogih, novac dobiva svake godine za više-manje istu scenografiju (fotografija 9 u gornjoj galeriji).

Miss kao predmet sprdnje

Aktualnu Miss Universe Hrvatske voditeljice su na dodjeli ismijale do granice neugodnosti, no splitska ljepotica prilično se dobro držala. Mnogi su u šatoru pričali kako je navodno u vezi s jednim zlatnim vaterpolistom, ali je li riječ o Andri Bušlji ili Mihi Boškoviću, s kojima je odradila najavu, ili je u pitanju netko treći, ostala je nepoznanica.

Nova hrvatska glazbena miljenica

Maya Azucena, koja je nastupila s Gibonnijem i Barom u pjesmi "Anđeo u tebi" oduševila je sudionike svojom ljepotom, neposrednošću i srčanom izvedbom. "Don't give up, sister", stih koji pjeva u nagrađenoj pjesmi, u Makarskoj se pjevao poput jinglea, na ulici, u kafiću i hotelima (fotografija 10 u gornjoj galeriji).

Ipak su bolje kao crnke

Alka, Matija i Ivanka pokušale su kao voditeljice Porina cinično ukazati na uniformiranost današnjih djevojaka, no "ženski kokošinjac" nije u potpunosti upalio. Iako su imale nekoliko svijetlih trenutaka, njihovo vođenje u Makarskoj je okarakterizirano kao "isforsirano", a poznavatelji domaćih svečanosti primijetili su kako se njihova sinoćnja krilatica "Baš sam se napalila" koristila (pre)više puta u zadnjih nekoliko godina (fotografija 11 u gornjoj galeriji).

Bare - raj za fotografe

Ovaj kratki pregled završit ćemo osebujnim Goranom Baretom, koji se četiri dana nije prestao izvijati, ljubiti pod, padati, skraćeno - privlačiti pozornost. Njegovo poziranje svakako je raj za fotografe, no četvrti dan Porina takvo je ponašanje postalo više žalosno nego smiješno (fotografija 12 u gornjoj galeriji).

D.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara