Porin: Hit godine "Bižuterija" Jelene Rozge, album godine Gibonnijeva "Toleranca"

Foto: Vladimir Ivanov, Andrija Lučić/Cropix

18. DODJELA diskografske nagrade Porin održana je u Biogradu na moru. Voditeljska palica ovog je puta povjerena Đaniju Stipaničevu, koji se lošim šalama i skečevima te isforsiranim prepjevima hitova trudio dodjelu učiniti zabavnijom. No, sve je ostalo na pokušaju, jer čak ni u Biogradu prisutnoj publici nije bilo jasno kad bi se trebala nasmijati i zapljeskati pa je većina fora završavala gromoglasnom - tišinom. Za nastupe između proglašenja pobjednika po kategorijama bili su zaduženi nominirani izvođači - Oliver, TBF, Feminnem, Elemental, Jelena Rozga, Massimo, Nina Badrić, Gabi Novak, Markiz, Kim Verson, Kinoklub, Ivana Kindl, Gibonni...

"Hvala svim kolegama na građanskoj hrabrosti da nominiraju mene i `Bižuteriju`"

Hit godine je "Bižuterija" Jelene Rozge, koja je prilikom preuzimanja Porina, osim brojnim obožavateljima, zahvalila i struci: "Hvala svim kolegama na građanskoj hrabrosti da nominiraju mene i `Bižuteriju`". U istoj kategoriji su bili nominirani i "Ajme meni nije mi dobro" (Sexymotherfuckers), "Dogodila se ljubav" (Lea Dekleva & TBF), "Kako ću joj reć da varin" (klapa sv. Florijan i Čedo Martinić), "Za nju" (Kinoklub) te "Žeđam" (Gibonni). Dok o svim ostalim Porinima odlučuje struka, Hit godine svojim glasovanjem bira publika.

Gibonniju od 10 nominacija pet Porina, TBF-u tri, a Jinxima samo dva

Pjesma godine je "Dogodila se ljubav" (Lea Dekleva & TBF), a u istoj su kategoriji bili nominirani i "Da smo se voljeli manje" (Jinx) te "Žeđam" (Gibonni). Album godine je Gibonnijeva "Toleranca", a u istoj su kategoriji bili nominirani i "Perpetuum fritule" TBF-a te "Diksilend" Jinxa, koji su Porin ipak odnijeli u kategoriji najboljeg pop albuma, gdje je statua izmakla Oliveru ("Samo da je tu") i Gibonniju ("Toleranca"). Najbolji album rock glazbe je "As The Dark Wave Swells" The Bambi Molestersa, a u istoj su kategoriji bili nominirani i "Ajmo klinci" Kinokluba te Markizov "Savršeni svijet".

Porine za najbolji aranžman i najbolju snimku osvojio je Nikša Bratoš za "Žeđam" s Gibonnijeva albuma "Toleranca", a isti album okrunjen je i Porinom za najbolju produkciju. Gibonnijev "Žeđam" je proglašen i najboljim video brojem. TBF-ovci su osvojili Porin u kategoriji najboljeg koncertnog albuma za "Perpetuum fritule". "Dogodila se ljubav" Lee Dekleve i TBF-a proglašena je najboljom vokalnom suradnjom.

Massimo je za skladbu "Ljubav kao miris" osvojio Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. U istoj kategoriji bili su nominirani i Gibonni za "Žeđam" te Oliver Dragojević za "Jubavi mala". Najboljom ženskom vokalnom izvedbom proglašena je ona Ivane Kindl za pjesmu "Utjeha". U istoj su kategoriji bile nominirane i Gabi Novak za "Vrata ruža" te Nina Badrić za "Moje oči pune ljubavi". Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom podijelili su Jinxi za "Da smo se voljeli manje" i TBF za "Fantastičnu". U istoj je kategoriji bez kipića ostao jedino Elemental, koji je bio nominiran za "Prirodu i društvo".

Najbolji novi izvođači Kinoklub

Najboljim novim izvođačima, u kategoriji u kojoj su bili nominirani i Kim Verson te Markiz, proglašeni su Kinoklub. Porina za životno djelo primio je Drago Diklić. Najboljom originalnom filmskom skladbom je proglašena "Vjerujem u anđele" s albuma "Samo da je tu" Olivera Dragojevića. Najboljim video programom je proglašen "Kontra regula - Tribute to Dino Dvornik". Porina za najbolje likovno oblikovanje ponio je tim koji je radio na TBF-ovom "Perpetuum fritule" albumu.

Elementalov "Vertigo" je proglašen najboljim albumom klupske glazbe. Najbolji album zabavne glazbe je onaj Rade Šerbedžije i Miroslava Tadića "Ponekad dolazim, ponekad odlazim", a najbolji album alternativne glazbe "Plavi avion" Rundek Cargo Trija, dok je najboljim instrumentalnim albumom proglašen "As The Dark Wave Swells" The Bambi Molestersa, koji su se za skladbu "The Kiss-Off", s istog albuma, okitili i Porinom za najbolju instrumentalnu izvedbu.

Porina osvojili i Sade te Bruce Springsteen

Najbolji klapski album je "Festival dalmatinskih klapa Omiš 2010." na kojem su okupljeni razni izvođači, dok je klapa Šufit za "Ribar plete mrižu svoju" s albuma "Ne damo te pismo naša" osvojila Porina za najbolju klapsku izvedbu. "Vesela je šokadija" Krunoslava Slabinca i tamburaškog orkestra Slavonski dukati proglašen je najboljim albumom folklorne glazbe, dok je najboljim tamburaškim albumom proglašen "Slavonijo, biseru Hrvatske" Najboljih hrvatskih tamburaša, koji su osvojili Porina i za skladbu "Što te sokol nije volio", s istog albuma, u kategoriji najbolja folklorna pjesma. Ansambl Lado odnio je Porin u kategoriji najbolje izvedbe folklorne glazbe.

Najbolji album blues glazbe je "200$ Sun Memphis Album" Tomislava Golubana. Najbolji etno album je "Made in tradicija" Singrlica. Najbolji album duhovne glazbe je "Isuse dođi" Ben Hura, a najbolji album božićne glazbe "Božićni koncert" ansambla Lado. Najbolji album za djecu je "Četvrt stoljeća" Klinaca s Ribnjaka uz orkestar Alana Bjelinskog. Najbolji album s raznim izvođačima je Indexi i prijatelji "Da sam ja netko (live)", a najbolji kompilacijski album "Najljepše ljubavne pjesme" Arsena Dedića. Najboljim reizdanjem je proglašen "The Best Off" Laufera, a najboljim tematsko-povijesnim albumom izvan kategorije klasične glazbe "B. P. Collection" Boška Petrovića i raznih izvođača.

Sade je za "Soldier of love" s istoimenog albuma nagrađena Porinima za najbolju inozemnu pjesmu i najbolji inozemni album izvan kategorija klasične i jazz glazbe. Najboljim inozemnim video programom proglašen je "London calling live in Hyde Park" Brucea Springsteena i The E Street Banda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara