Porin prošao u znaku hvalospjeva Dini Dvorniku

SVEČANOST dodijele 16. diskografske hrvatske nagrade Porin 2009., održala se večeras u Biogradu. Nagrade su dodijeljene u 44 kategorije, a voditeljske palice u rukama su držali Danijela Trbović i Tarik Filipović. Ove je godine Porin prvi put gostovao u dva grada. Naime, u Šibeniku je 6. svibnja održan Porin Classic, svečana dodjela u kategorijama klasične, jazz i duhovne glazbe, a danas su u Biogradu dodijeljene nagrade u kategorijama: najbolja izvedba grupe s vokalom, najbolja vokalna suradnja, najbolji album zabavne i pop glazbe, najbolji rock album, najbolja muška i ženska vokalna izvedba te pjesma i album godine.

Nagrade za životna djela uručene su Terezi Kesoviji i Ljubi Kuntariću, a posmrtna nagrada za životno djelo Dinu Dvorniku. U glazbenom dijelu nastupili su i neki od nominiranih - Singrlice, Tony Cetinski, Josipa Lisac, grupa Majke, Vatra, Elemental, Massimo, Neno Belan i drugi. 

Majke najbolja grupa s vokalom

U kategoriji najbolje grupe s vokalom Porin je pripao Majkama za skladbu "A ti još plačeš" s albuma "Unplugged". Majke su tako pobijedile Elemental i Prljavo kazalište, koji su također bili nominirani u ovoj kategoriji. "Ova nagrada nam puno znači, posebno jer radimo novi album, pa će nam Porin biti motivacija da se još više potrudimo", poručili su dečki iz kultnog vinkovačkog rock benda.

Marko Tolja i Natalie Dizdar uručili su Porina za najbolju vokalnu suradnju Massimu i Neni Belanu za skladbu "Zar više nema nas". Presretni Neno je izjavio: "Sretan sam i zahvalio bih Massimu što me pozvao na suradnju". U konkurenciji su još bili Arsen Dedić, Gabi Novak i Matija Dedić te duet Dina Dvornika i Davora Gobca.

Danijela Dvornik se rasplakala primajući Dinin Porin

Porin kojeg je Dino Dvornik dobio za životno djelo preuzela je njegova udovica Danijela, koja nije mogla sakriti suze. "Malo sam drugačije zamišljala ovaj trenutak, ja sam trebala sjediti u publici, a on je trebao biti tu", plačući je ispričala Danijela i dodala kako je scenu u kojoj će Dino biti nagrađen za životno djelo zamišljala drugačije, u znatno daljoj budućnosti.

"Jedino što ga nisam mogla zamisliti starog. Želio je da ga pamtimo kao mladog čovjeka, u najboljoj kreativnoj fazi. Nije ni on sebe mogao zamisliti kao starca; nije želio odrasti, želio je biti dječak. Ako je Dino sada tu gore, a ja vjerujem da ja, neka pošalje neki znak", rekla je Danijela, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom.

Porina za najbolji album pop glazbe dobio je Dino Dvornik  s "Pandorinom kutijom", dok su praznih ruku ostali Tony Cetinski i Massimo. Umjesto oca, nagradu je preuzela Ella Dvornik i pritom humoristično izjavila: "Hvala svima koji su glasovali za moju pjesmu".

Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je "Rebus" Arsena Dedića u konkurenciji s  Klapom Kampanel te Radom Šerbedžijom i Miroslavom Tadićem. Nagradu je preuzeo njegov sin Matija uz riječi: "Lijepo je imati prijatelje. Arsen će biti jako sretan".

Dino i Majke žare i pale

Nakon što su pozdravljeni velikim pljeskom, Ida Prester i legendarni Duško Lokin uručili su nagradu za najbolji rock album ove godine grupi Majke za "Unplugged".  Nominirani su još bili i Vatra i Prljavo Kazalište. Pri preuzimanju nagrade Goran Bare je izjavio: "Mi zaista nismo očekivali ovu nagradu, ovaj spektakl, ali bit će još bolje, bit će mrak". Dino Dvornik je osvojio još jednog Porina. Ovoga puta za najbolji spot, za svoju pjesmu "Hipnotiziran".

Tony Cetinski s pjesmom "Ako to se zove ljubav" s istoimenog albuma dobio je nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a bez Porina su ostali Massimo i Dino Dvornik. "Mrzim kad se ljudi predugo zahvaljuju. Čestitam Massimu i Dinu, a ovu nagradu posvećujem publici", rekao je Tony.

Prekrasna Blanka Vlašić uz pomoć Luke Nižetića uručila je nagradu za najbolju žensku vokalnu izvedbu  Josipi Lisac i pjesmi "1000 razloga". Bez nagrade su ostale dvije velike dame i pjevačice, Radojka Šverko i Tereza Kesovija. Ekstravagantna Josipa je pri preuzimanju nagrade rekla: "Najljepša hvala. To je ljubav, a cijeli album je posvećen Karlu Metikošu".

Tereza Kesovija dobila nagradu za životno djelo

Uručena je i nagrada za životno djelo Ljubi Kuntariću koji je svojim stvaranjem obilježio stranice hrvatske glazbene kulture i baštine. Šjor Ljubo se zahvalio riječima: "Veoma sam sretan i ponosan što me u ovim mojim poznim godinama dočekala prilika da dobijem ovo priznanje. Svi moji suradnici su dio ove nagrade. Zahvaljujem i svima vama koji još uvijek volite stare melodije od prije pola stoljeća".

Nagradom za životno djelo okrunjena je i velika pjevačka diva, Tereza Kesovija koja je nevjerojatnim glasom i energijom pokorila, ne samo Hrvatske, nego i svjetske pozornice. Uvijek nasmiješena i u decentnoj, a istovremeno svečanoj crnoj haljini, Tereza je Porina preuzela uz riječi: "Puna sam radosti i ponosa, ali i sjete zbog onih kojih nema". Potom je zapjevala: "Još u meni ima vatre kojom živim, kojom pjevam".

"Pandorina kutija" je album godine

Prezenteri Nina Badrić i Gibonni uručili su nagradu Porin za pjesmu godine Neni Belanu i pjesmi "Zar više nema nas" s albuma "Sunce se ponovo rađa" koju je otpjevao zajedno s Massimom. "Jako sam dirnut. Večeras četiri nominacije i četiri Porina", rekao je Belan prilikom preuzimanja Porina. "Ova pjesma se skoro bila zagubila. Ja sam Nenu još prije 16 godina tražio da napiše tu pjesmu", nadopunio ga je Massimo.

Kako šećer dolazi na kraju, tako je na posljetku dodijeljen i Porin za album godine. Nagrada je otišla u ruke preminulog Dine Dvornika za album "Pandorina kutija". "Ovo je zbilja kruna svega. Ne znam što da kažem osim hvala svima koji su glasali". rekla je Danijela. U trenutku kada joj je otac ovjenčan jednom od najprestižnijih nagrada, Ella Dvornik je, kako je i sama naglasila, neukusno uputila pozdrav svom psu i svom dečku.

Ovogodišnji Porin je nedvojbeno prošao u znaku hrvatskog kralja funka, prerano preminulog Dina Dvornika.

I.M.L.
Screenshot: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara