Poslušajte nove hrvatske navijačke himne i procijenite - koja vrijedi?

DOŠLO JE vrijeme nogometnog prvenstva, a za estradu to opet znači poplavu navijačkih pjesma, ili himni. Rijetkim sretnicima to je savršeno vrijeme za nesvakidašnje izdašan honorar od tantijema, a neki će se, barem nakratko probiti u prve redove domaće glazbene scene. Upravo navijačka nogometna euforija te želja za podizanjem morala i raspoloženja navijača zahvatila je prije svega izbornika Slavena Bilića, ali i još neke domaće protagoniste sportske i glazbene scene.

Idealna je prilika za prisjetiti se nekih navijačkih pjesama poznatih i nepoznatih bendova koji su pridonijeli nacionalnoj nogometnoj histeriji. Definitivno jedna od najizvođenijih i najpamtljivijih pjesama je "Neka pati tko ga smeta" od Baruna, zatim "Idemo do kraja" skupine Dar Mar & Company. Potom "Himna" Hladnog piva, "Kad zabije repka" skupine Starfish, Gibonnijeva "Mi smo prvaci", "Malo nas je al' nas ima" od Borisa i Dine, "Nogomet" skupine Pips Chips & Videoclips ili, pak, duet Miše Kovača i Josipa Katalenića za pjesmu "Croatia Victoria" koju su napisali Nenad Ninčević i Miro Buljan.

Connect inspiraciju pronašli na južnoameričkim stadionima

"Samo je jedno..." navijačka je pjesma koju su u Konzumovom spotu, s ekskluzivnim snimkama Eduarda iz Londona, napravili i otpjevali zaprešićki momci Connect u suradnji s navijačima Zaprešić Boys. U tom spotu ozlijeđeni Eduardo da Silva u svom stanu u Londonu uz kokice navija za reprezentativne suigrače. Shalla, Jura, Sella i Dragi rekli su kako su inspiraciju za tu pjesmu pronašli na južnoameričkim stadionima. Autor glazbe i teksta je Bojan Šalamon koji je pjesmu osmislio u suradnji s Markom Novoselom i Zdeslavom Klarićem.

Jole piše za sve koji vole Hrvatsku

I Joško Čagalj Jole je podivljao oko nogometnog prvenstva, pa se primio pera i napisao koji redak u kajdanci i dobio navijačku pjesmu pod nazivom "Ja te volim Hrvatska". Autor Pero Kozomara i Jole posvetili su je, prema njihovim riječima, svim hrvatskim navijačima. "Pjesma je snimljena u studiju Tetrapak u Splitu, a voljeli bismo da uđe u srca svih koji vole Hrvatsku", rekao je Jole. Indexovi čitatelji tako imaju ekskluzivnu priliku prvi put poslušati Jolinu navijačku pjesmu.

I BB Vedran se bacio u glazbene vode

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred samo prvenstvo svoju je priliku za predstavljanje pjevačkih vještina iskoristio i pobjednik ovogodišnjeg Big Brothera Vedran Lovrenčić iz Slavonskog broda, koji je u duetu s 18 -godišnjim Novogradiškim hip-hoperom Bernardom Kumićem Bernyjem snimio pjesmu "Od prve minute". Berny iza sebe ima već osamdesetak koncerata a već je nastupao kao back vokal reperima Neredu i Shortyju. Skladba je snimljena u studiju grupe Elemental u Zagrebu te službeno izdanje izlazi krajem ovog mjeseca, a dečki se nadaju da će se pjesma svidjeti i širim masama koje će je rado pjevati.

.

Kostelić ima "najoriginalnije" ime himne

Očekivano, Ivica Kostelić je još jedan u nizu onih koji su svojim glazbenim brojem željeli pridonijeti navijačkoj euforiji oko ovogodišnjeg Eura koje je (napokon) pred vratima. Njemu se pridružio mladi rock bend Popper s kojim je u glazbenom studiju Moris uvježbao novu rock himnu "Gospodin navijač". Dečki se nadaju kako će pjesma biti prihvaćena od strane domaće publike te se uvući među tribine i to ne samo na ovom prvenstvu. Ispod teksta stoji potpis Ines Prajo, a osnovu za pjesmu je napisao Jasenko Houra.

.

"Nadam se da će je prihvatiti ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu"

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić i njegov bend Rawbau u kojem svira gitaru, snimili su navijačku pjesmu "Vatreno ludilo" te predstavili spot na temu ovogodišnjeg nogometnog prvenstva Euro 2008. Osim domaćih, za ovu su pjesmu zainteresirani i vodeći svjetski mediji koji su također prenijeli vijest o ovoj pjesmi koju je osmislio upravo izbornik koji je, osim što je napisao tekst i glazbu, navijačku pjesmu i odsvirao. "Pjesma je super, ja sam jako zadovoljan, nadam se da će je prihvatiti ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu, super je pjesma, super je!", rekao je Bilić na promociji spota u zagrebačkom noćnom klubu i omiljenom studentskom okupljalištu Roko i Akademija. Poslušajte je ovdje!

Lana Vukičević
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara