Pottermanija: Djeca ne mogu dočekati

NAPOKON je spreman ponovno zamahnuti čarobnim štapićem, a djeca diljem svijeta jedva čekaju!

Od Toronta do Sydneyja počelo je odbrojavanje milijuna djece koja očekuju najnoviji nastavak sage o Harryju Potteru. Narudžbe su već poslali i sad čekaju čarobni 21. lipnja, kad je predviđen izlazak nove knjige. Roditelji se vesele tome danu jer će imati malo mira dok potomstvo guta 255 tisuća riječi romana ´Harry Potter i feniksov red ´.

Četvrta knjiga ´Plameni pehar´ potukla je sve rekorde i još je na listama bestselera diljem svijeta. Objavljena je u srpnju 2000., a u prvome vikendu postala je najbrže prodavana knjiga svih vremena.

Čarobnjak tinejdžer pojavio se i u dvama filmovima i zaradio više od 1,7 milijardi dolara.

Nema naznaka da ´pottermanija2 jenjava. Kad se uzme u obzir broj narudžbi u on-line knjižarama, i peta je knjiga već postala bestseler. ´Naši su kupci odani i žestoki fanovi Harryja Pottera´, kaže potpredsjednik odjela za knjige u Amazon-comu Steve Kessel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica J.K. Rowling već je proglašena spasiteljicom izdavaštva jer je cijelu jednu mladu generaciju djece uputila u radost čitanja.

Pottera vole diljem svijeta. ´Japanski prijevod pete knjige o Harryju Potteru izaći će do kraja godine´, najavljuje Hitoshi Nishikawa iz tokijske knjižare Maruzen, jedne od najvećih u Japanu.

U Francuskoj djeca pomalo gube strpljenje jer već tri godine čekaju na novi nastavak. ´Interes je pomalo opao jer je knjiga bila najavljena prije gotovo dvije godine´, kaže knjižarka Blandine Voignier, u dječjoj knjižari Chantelivre u središtu Pariza.

Ali nisu ipak svi ludi za Potterom.

Mali je čarobnjak izazvao prosvjede na jugu SAD-a, a u Australiji je knjigu zabranilo 60 crkvenih škola. Harry je osuđen i s katedri u Njemčakoj i Tajvanu, a u Bugarskoj je jedan pravoslavni svećenik rekao da su te knjige ´duhovni AIDS´ za čitatelje jer im slabe obrambeni sustav koji se mora boriti protiv crne magije i zato su podložniji zlu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara