Poznati protiv Celebritya

Foto: Goran Sabelić, Damjan Tadić, Jadran Babić / CROPIX

OVO IDE i ide i ide i ide, baš  poput onog zeca iz reklama za Duracell. Gotovo je nemoguće otvoriti novine, preletjeti preko naslova na portalima ili proći kroz normalan radni dan i ne naići na priču o Dolores. Istina, priča je već odavno izgubila zamah i sada egzistira kao iritantni podsjetnik na to koliko stvari mogu izmaći kontroli i koliko bezveznjaci medijskog prostora dobivaju. I ne želim pretjerano jahati po beznačajnosti ove teme jer, na kraju krajeva, pišem o tome, ali ovakve teme redovito poprime zanimljiv tijek i postaju duhoviti spektakl gluposti. 

Vrijeme je za mali i beznačajni "medijski rat"

U jednom trenutku stvari se odvijaju normalno, ostavljate tipa, skidate se na jahti, ljubakate se pred kamerama, dajete raznorazne izjave, ali odjednom, interes za vama počinje jenjavati i zaključujete da je vrijeme za mali i beznačajni "medijski rat" koji okrunjujete apelom za zdravim razumom, ljudskošću i prije svega pozivanjem super-heroja Ivana Banca koji, eto, nije reagirao kada su "lešinari" grubo narušili vaša ljudska prava. Gospodine Banac, obucite svoje super odijelo i krenite u akciju jer nešto se grozno događa na jahti na kojoj se pije, uživa, sunča i ševi. 

Kada se svojski potrudite da svoj osobni život prostituirate do krajnjih granica neukusa, teško je povjerovati da je netko uistinu neovlašteno posegnuo u vaša prava

Njezin tekst koji je najvećim dijelom uronjen u grozomornu patetiku iz koje nikako da ispliva, prepun je kojekakvih nebuloza od kojih se posebno ističe dio u kojem novinare naziva "teroristima koji uništavaju ljepotu, poštenje, plemenitost i dobrotu" i naravno, debilna stomatološka metafora sa pokvarenim zubom. Ako maknemo na stranu antipatiju prema tom tipu novinarstva (a namjera takvih novinara i nije Pulitzer već želja da narodu ponude fotografije međunožja i ispalih sisa koje toliko obožavamo), zaista je teško odgonetnuti u kojem su trenutku tabloidi svoje krvave kandže zabili u Plemenitost i Dobrotu.

Da je ovaj popularni par s jahte gladnom narodu bacao krugerrande, lanč-pakete i širio poruku mira, razumio bih njenu "patnju", ali kada se svojski potrudite da svoj osobni život prostituirate do krajnjih granica neukusa, hraneći pritom medije koji na takvim izljevima "iskrenosti" egzistiraju, teško je povjerovati da je netko uistinu neovlašteno posegnuo u vaša prava. 

Otvorili ste vrata, pustili ih u vlastiti dom, dopustili im da kopaju po vašim ladicama i čitaju vaša pisma, na sva zvona objavili koliko ste novca zaradili u posljednjih 14 mjeseci i dali im uvid u stvari koje bi trebale biti vaša tajna. No, iznenađeni ste kada se to objavi. Nitko nije glup bez obzira na to što našu znatiželju hranimo glupostima i zaista je nemoguće suosjećati sa samoživim selebritijima koji će svaku priliku iskoristiti da izjave koliko su ustvari prekrasni i talentirani. 

Prva asocijacija na Dolores Lambašu nije "glumica" već "bivša djevojka Ive Gregurevića i Frane Lasića" ili "djevojka koja se razgolitila na Radeljakovoj jahti"

I možete se pozivati na karijeru, ljepotu i talent, ali ako sve pogledate sa strane, nije teško primijetiti da Dolores Lambašu ne znamo po njenim filmovima, serijama ili barem solidnim glumačkim izvedbama. Daleko od toga. Možete se nazivati glumicom i vjerovati u vlastiti talent, ali prva asocijacija nije "glumica" već "bivša djevojka Ive Gregurevića i Frane Lasića" ili "djevojka koja se razgolitila na Radeljakovoj jahti". To zaista nije fer ako pokušavate razviti ozbiljnu glumačku karijeru i možete za to kriviti novinare koji se koncentriraju isključivo na vaše "izvanškolske" aktivnosti ili za sve okriviti zadrtost ovog naroda koji karijere uspješnih žena tretira s malo ili nimalo poštovanja. No, to nije slučaj. Radi se o putu koji ste izabrali. Ako vam je namjera staviti naglasak na filmsku (ili televizijsku) karijeru, morate obratiti pažnju da u medije ne izlazite s izjavama tipa "kakvo donje rublje, ja ne nosim gaće". Jednostavno ne odgovarajte na glupa novinarska pitanja jer i mala djeca znaju da glupo pitanje može imati samo gluplji odgovor. Ako vam je karijera uistinu na prvom mjestu, debilna pitanja koja se tiču svega drugog osim vaše karijere trebala bi vas uvrijediti i natjerati da na njih ne odgovarate. 

Poznati su zanimljivi zbog svoje karijere i svaki njihov pokret popraćen je interesom javnosti. Biti poznat i zanimljiv karijera je ovih drugih

Primjer se nameće sam po sebi. Severina koja se u medijima pojavljuje u prosjeku svakih par dana i u pravilu je "specijalitet dana" svih tabloida, unatoč svemu što radi sa strane i dalje je prepoznata prvenstveno kao pjevačica. Pjevačica sklona skandalima (koji to najčešće nisu), ali na prvom mjestu pjevačica. I možete biti najzločestije đubre na svijetu i pošteno se okomiti na svaki njen potez, ali svi i dalje znaju čime se bavi jer voljeli ju ili ne, znate barem pet njenih pjesama. 

Postoji jasna distinkcija između poznatih i medijske pažnje gladnih selebritija koju nikako ne smijemo zaboraviti jer ipak je riječ o "važnoj" teoriji koju moramo ostaviti našoj djeci u naslijeđe. 

Poznati su zanimljivi zbog svoje karijere i svaki njihov pokret popraćen je interesom javnosti. Biti poznat i zanimljiv karijera je ovih drugih.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara