Pravi adventski kalendari bolji od onih na Internetu

Pravi adventski kalendari bolji od onih na Internetu

ADVENTSKI kalendari na Internetu novi su način odbrojavanja dana do Božića, no proizvođači tradicionalnih adventskih kalendara u V. Britaniji tvrde da njihovi proizvodi ipak nemaju konkurenciju.

Djeci je još uvijek pravo uživanje otvoriti mala numerirana vrata kako bi otkrili sliku svete grančice ili anđela, tvrde oni.

Uoči Božića Internet je preplavljen stranicama vezanim za taj blagdan, no mnogi su ipak suglasni da virtualni adventski kalendari - koji su posve odmakli od korijena njihove tradicije iz 19. stoljeća - nikako ne mogu dočarati pravi svečarski ugođaj.

´Nema u tome puno zabave, naprosto se ne stvara isto ozračje iščekivanja´, kazao je za Internet adventske kalendare Richard Reilly, direktor tvrtke Kinnerton koja će ove godine u Britaniji prodati između 4 i 5 milijuna adventskih kalendara.

´Većina djece u prosincu ustaje ujutro iz kreveta i juri kako bi otvorila jedan od prozorčića na adventskom kalendaru u kući. To sve povećava veselje i uzbuđenje koji Božić čine tako posebnim´, ističe Reilly.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, oni koji ipak ne mogu odoljeti izazovima Interneta, mogu jednostavnim pritiskom prsta na ekranu dobiti recepte za kolače ili stihove božićnih pjesama popraćene odgovarajućim svjetlucanjem i glazbom.

Sve je to, međutim, jako daleko od izvorne tradicije adventskih kalendara koja se javila u Njemačkoj u 19. stoljeću. Tada se na vrata unosio novi znak kredom za svaki novi dan u prosincu kojim je Božić bio bliži.

Prvi tiskani slikovni adventski kalendar načinjen je 1908., a autor je bio Gerhard Lang. S vremenom se tradicija širila, a kalendari su pravljeni s vratašcima ili, odnedavno, s minijaturnim čokoladicama za grickanje.

´Definitivno nema zamjene za pravu stvar. Ljudi žele kod kuće imati nešto što im pomaže u stvaranju ozračja iščekivanja Božića´, odriješit je Reilley.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara