Prekida se snimanje Lijepom našom, HRT prekinuo i suradnju s Brankom Uvodićem

Prekida se snimanje Lijepom našom, HRT prekinuo i suradnju s Brankom Uvodićem
Foto: Damir Spehar, Marko Prpic/PIXSELL

JEDNA od HRT-ovih najdugovječnijih emisija Lijepom našom ukida se nakon 24 godine emitiranja. I njoj je presudila kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, a ono što je zanimljivo jest da prekidom snimanja ovog narodnog showa prestaje i HRT-ova suradnja s Brankom Uvodićem.

"Gospodin Branko Uvodić nije dobio otkaz na HRT-u, već je s navršenih 65 godina 2019. stekao uvjete za redovnu starosnu mirovinu. Nakon toga mu je HRT u nekoliko navrata produljio ugovor o radu, s obzirom na to da je prepoznat kao urednik i voditelj poznatog zabavnog serijala Lijepom našom. Zadnje produljenje ističe mu 25. srpnja 2020.", potvrdili su s HRT-a da suradnja prestaje i objasnili razloge.

"Budući da trenutno zbog koronakrize nismo sigurni da će se ostvariti svi uvjeti za nastavak snimanja emisije Lijepom našom uz poštivanje svih epidemioloških preporuka, u ovom trenutku ne postoje razlozi za daljnji nastavak radnog odnosa g. Uvodića. Ukoliko se steknu uvjeti za ponovno snimanje, HRT će svakako razmotriti ponovni angažman g. Uvodića", dodali su u odgovoru za Index.

 

Uvodić se kao student prijavio na audiciju Radio-televizije Zagreb, a počeo je raditi kao najavljivač. Emisije na kojima je radio su TV kalendar, Dnevnik, Kulturni pregled, Jučer, danas, sutra te je sudjelovao u sinkronizacijama domaćega i inozemnog programa. 

Najviše uspjeha ostvario je folklorno-glazbenom emisijom Lijepom našom. 

Emisija je eksperimentalno emitirana s Jaruna na Dan državnosti 1995. godine, a njen prvi ciklus emitirao se od 1996. do 2000. Drugi ciklus je započeo 2008. u nedjeljnom terminu i trajao je dosad. 

Objavljuje Lijepom našom HRTČetvrtak, 2. ožujka 2017.

S gotovo 400 emisija u 11 godina bila je jedna od najgledanijih HRT-ovih emisija, a u mjestima u kojima se snimala nerijetko je bila događaj godine te je u dvoranama okupljala i po nekoliko tisuća ljudi.

Ponekad se snimala i u BiH i dijaspori, u mjestima s većom hrvatskom zajednicom.

Zanimljivo je da je to bila prva emisija koju je HRT vratio nakon karantene 30. svibnja, a ni dva mjeseca kasnije skida je s programa.

Emisija nije prošla bez skandala.

Lani je u emisiji prikazan nastup bivšeg HDZ-ovca Alojza Tomaševića, župana Požeško-slavonske županije koji je optužen da je u više navrata zlostavljao suprugu, a njegov nastup prikazan je ni manje ni više nego dan uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Umireš li, Slavonijo moja? Ne znam što misli ovaj čovjek koji će otpjevati ovu pjesmu, uvijek nadahnut. Došlo je vrijeme, župane, za vas", najavio je urednik i voditelj emisije Branko Uvodić čovjeka osumnjičenog za obiteljsko nasilje.

Nekoliko mjeseci prije toga nastupio je opatijski bend Koktels, noseći nacističke šljemove s oznakama SS na glavi. 

Radilo se o svojevrsnom glazbenom igrokazu u kojem je dio članova sastava na pozornicu došetao odjeven u nacističke uniforme, a drugi dio u partizanske uniforme, nakon čega su simulirali borbu, ali i plesali u kolu. Otpjevali su Nećemo noćas doma i Za dobra stara vremena.

Bend Koktels je u priopćenju koje je poslao Indexu ustvrdio da je "problem u onima koji u svemu vide negativne konotacije".

Za emisiju Lijepom našom Uvodić je 1997. nagrađen HRT-ovom godišnjom nagradom, a 2015. dodijeljena mu je nagrada za životno djelo Ivan Šibl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara