Prekrasne i smrznute Plitvice: Nesvakidašnji prizor koji oduševljava

Tekst: N.M.
Foto: Mario Pušić/Cropix

TEMPERATURE koje su se proteklih dana spuštale i do sibirskih -20 stupnjeva zamrznule su najpoznatiji hrvatski nacionalni park, a po mnogima i najljepši - Plitvička jezera. Prizor je to koji je zateknute znatiželjnike ostavio bez daha, a kako i ne bi, jer ne viđamo ga baš često.

Nacionalni park se sastoji od 16 jezera, koja se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije, a dijele se na Gornja i Donja jezera.

Natapaju ih vode Crne i Bijele rijeke s pritoka te Rječica i njene pritoke. Bogata je izvorima, tipičnim krškim vrelima nastalima na rasjedima propusnih i nepropusnih geoloških formacija.

Prema legendi, Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo, dok razina vode nije narasla dovoljno, da oformi jezera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara