Preminula je legendarna Žuži Jelinek

Preminula je legendarna Žuži Jelinek

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ŽUŽI JELINEK, legendarna dizajnerica, stilistica i kolumnistica preminula je u 96. godini u Zagrebu.

Posljednje 22 godine Žuži je pisala već kultnu seks kolumnu koja je izlazila u tjedniku Gloria. Svoju posljednju kolumnu objavila je 12. studenog prošle godine.

Legendarna Žuži rođena je kao Suzana Ferber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, u siromašnoj židovskoj obitelji. Odrastala je uz majku Ružu, oca Izidora i braću Imru, Aleksandra i Ivana.

U dobi od tek 17 godina počela je raditi u tvornici Nine Ricci u Parizu kao krojačica, a kratko je radila i za kultnu modnu dizajnericu Coco Chanel.

Početkom II. svjetskog rata vratila se u Zagreb i otvorila vlastitu krojačku radnju, a 1941. godine se udala za prvog supruga, zagrebačkog zubara Eriha Jelineka te je dobila dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu.

Dok je s obitelji boravila u Rijeci, gdje se u međuvremenu preselila, uspjela je zavesti talijanskog časnika i tako obitelj spasiti od sigurne smrti u koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga", rečenica je kojom je opisala što se dogodilo.

U 40. godini je odselila u SAD te se uskoro razvela od prvog supruga, a njen je poslovni uspjeh zasmetao i samom Titu, zbog čega je sve do 1964. godine, kada ju je pozvao natrag, s djecom i obitelji živjela u Ženevi. Po povratku, šivala je i za samu Jovanku Broz.

Pedesetih godina je zbog svog talenta postala svjetski poznata, zbog čega su je domaći mediji prozvali modnom ambasadoricom, a strani najpoznatijom modnom ambasadoricom iza Željezne zavjese.

Nakon što je otkrila nevjeru prvog supruga, udavala se još tri puta. Posljednji put, u dobi od 80 godina udala se za suca Milorada Ronkulina.

Žuži je govorila čak sedam jezika, u svojoj karijeri objavila ukupno 1088 članaka te deset knjiga. Posljednja njena knjiga, autobiografija pod nazivom "Žuži – Život Žuži Jelinek", predstavljena je u prosincu 2014. godine. U toj je knjizi istaknula da je zapravo ateist, još od 1941. godine kada su joj ubijena sva tri brata.

O njenom bogatom životu Steven Spielberg je želio snimiti film, no slavna kolumnistica je odbila njegov poziv da bude savjetnica na setu, jer nije željela dvije godine boraviti u SAD-u.

"Svim ženama savjetujem, ostanite kod prvog muža. Meni je prvi muž dosadio pa sam se rastala, ali mi je i drugi muž dosadio nakon deset godina. I svaki bi! Zato svim ženama savjetujem, ostanite s prvim mužem", rekla je Žuži u video intervjuu za Index, a otkrila je i što misli o seksu bez ljubavi te progovorila o svom bogatom životnom iskustvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara