Preminuo legendarni kantautor čiji najveći hit svi znamo iz filmova i serija

Preminuo legendarni kantautor čiji najveći hit svi znamo iz filmova i serija
Foto: Getty Images

DANIEL JOHNSTON, ekscentrični kantautor i zagovornik svijesti o psihičkom zdravlju kojeg su obožavali brojni drugi umjetnici, poput Kurta Cobaina i Toma Waitsa, umro je jučer rano ujutro u svojoj kući nedaleko od Houstona. Imao je 58 godina. Vijest je potvrdio njegov menadžer Tom Gimbel, koji ga je zastupao više od 25 godina, piše CNN.

"Bio je inspiracija. Mislim da je bio istinski genij", rekao je Gimbel. Johnstonova obitelj i Gimbel kažu da je umro prirodnom smrću.

"Daniel je bio pjevač, tekstopisac, umjetnik i prijatelj svima. Iako se većinu svog odraslog života borio sa psihičkim problemima, Daniel je trijumfirao nad svojom bolešću umjetnošću i pjesmama", piše u priopćenju obitelji.

Inspirirao je brojne fanove, umjetnike i kantautore svojom porukom da bez obzira na to koliko mračno bilo, ''prava ljubav uvijek će vas na kraju pronaći''. Riječ je o njegovoj najpoznatijoj pjesmi True Love Will Find You In The End koja je korištena u brojnim filmovima i serijama.

Johnston se tijekom života borio sa psihičkim problemima, a organizaciju koja na drukčiji način govori o psihičkom zdravlju nazvanu "The Hi, How Are You Project", osnovali su Gimbel i Courtney Blanton uz podršku Daniela Johnstona i njegove obitelji. Projekt je nazvan po jednom od Johnstonovih albuma.

Dokumentarni film iz 2005. "The Devil and Daniel Johnston" pomogao je umjetnikova djela približiti široj publici istovremeno raspravljajući o njegovom bipolarnom poremećaju, koji se manifestirao "demonskom opsesivnošću". Film je nagrađen na Sundance Film Festivalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara