Preminuo ugledni humorist Art Buchwald

ART BUCHWALD, ugledni američki satiričar i kolumnist koji je 1982. godine za svoj rad dobio Pulitzerovu nagradu, preminuo je u srijedu navečer u hospiciju uslijed zatajenja bubrega.

Buchwald je rođen 1925. godine u obitelji židovskog proizvođača zavjesa, a za vrijeme drugog svjetskog rata je lagao o svojim godinama kako bi se mogao priključiti marincima te boriti na pacifičkom ratištu. Iz rata je izašao sa činom narednika te upisao Sveučilište Južne Kalifornije gdje se prvi put počeo zanimati za novinarstvo.

Iako nije stekao diplomu, nedugo nakon toga se zaposlio kao dopisnik "New York Herald Tribunea" u Parizu i stekao veliki ugled pišući članke i kolumne o tamošnjem noćnom životu. Za to razdoblje njegovog života se vezuje i navodna ljubavna afera s Marilyn Monroe koja je zbog njega prešla na judaizam.

Buchwald se početkom 1960-ih vratio u SAD te nastavio pisati satiričke kolumne, pri čemu su mu omiljena meta bili političari u Washingtonu. Neke od tih kolumni i tekstova su svojevremeno bile objavljivane i u časopisima s područjima bivše Jugoslavije.

1988. godine je Buchwald i sam postao vijest zahvaljujući epskom sudskom sporu kojeg je zajedno s partnerom Alanom Bernheimom pokrenuo protiv filmskog studija "Paramount", tvrdeći da je njegov tekst plagiran kako bi se snimio film "Princ otkriva Ameriku".

Početkom 2006. je 79-godišnjem Buchwaldu, koji je prije toga preživio moždani udar, amputirana noga. Buchwald, kojemu su ranije zatajili bubrezi, je na to reagirao odlukom da odbije primati dijalizu i ode u hospicij.

Gotovo svi su očekivali da će Buchwald uskoro umrijeti ali je on ostao živ dovoljno dugo da u srpnju knjigu "Too Soon to Say Goodbye" posvećenu njegovom iskustvu u hospiciju, kao i vlastitim nekrolozima koje je imao prilike pročitati.

Buchwald je iza sebe ostavio suprugu i troje usvojene djece.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara