Preslatka fotografija: Sova zabunom izlegla patkicu

Preslatka fotografija: Sova zabunom izlegla patkicu
Foto: Laurie Wolf

"IMAMO malu sovu, predivno!" pomislila je Laurie Wolf kad je uočila nešto malo i pahuljasto kako se šulja po gnijezdu u njezinom dvorištu u Jupiteru na Floridi.

Naime, mjesec dana ranije u to se gnijezdo uselila sova, pa je amaterska fotografkinja sumnjala da se radi o maloj sovi. No istina je bila daleko čudnija.

Kad se spremala oluja i nebo se zamračilo, Wolf i njezin suprug ugledali su majku sovu kako gura glavu iz gnijezda, a pokraj nje bilo je sićušno sivo-crno pače.

"Samo su sjedili jedno uz drugo", rekla je Wolf te dodala kako joj je prizor koji je snimila prije nešto više od tjedan dana i danas nevjerojatan.

Zabrinuta da bi grabežljiva sova mogla pojesti patkicu, Wolf se javila stručnjaku, koji je potvrdio da je pače možda u opasnosti. Lokalno utočište za divlje životinje pristalo je pobrinuti se za životinju ako je uspiju uhvatiti, prenosi National Geographic.

Baš kad su se Wolf i njezin suprug spremali intervenirati, patkica je skočila iz gnijezda i najbližim putem krenula prema obližnjem jezeru i nisu je vidjeli otad.

"Ne znam hoću li ikad doživjeti nešto slično u životu", kaže Wolf.

No moguće je i da hoće. Naime, divlje patke već su snimljene kako žive sa sovama prije. "To se obično ne dokumentira, ali se svakako događa", kaže Christian Artuso, direktor organizacije za studije ptica u kanadskoj Manitobi, koji je sličnu opservaciju zabilježio još 2005. godine dok je proučavao te vrste sova (Megascops asio) za doktorat.

U tom slučaju, ženka sove uspjela je inkubirati i izleći tri patkice, kaže Artuso, čije su opservacije objavljene 2007. godine u časopisu Wilson Journal of Ornithology.

Naime, karolinke, patke srednje veličine iz roda Aix koje žive u šumovitim lokvama i močvarama Sjeverne Amerike, poznate su kao životinje koje prakticiraju parazitiranje legla. To znači da patke nekad polažu jaja u tuđa gnijezda, što povećava šansu da barem neka od njih prežive.

"Znamo da se to događa, no ne znamo koliko često", kaže. "Pa sam sretan da vidim još jedan primjer toga."

Nadnaravni podražaji

No ne bi li ženka trebala moći shvatiti da sjedi na krivim jajima? Naposljetku, jaja karolinke nisu samo duguljastijeg oblika od jaja sove već su i dvostruko veća.

Artuso kaže da je nemoguće znati što divlja sova misli, no mogla bi biti riječ o onome što znanstvenici nazivaju nadnaravnim podražajem. "Roditelji možda misle: 'O moj Bože! Ovo jaje je ogromno! Imat ćemo najbolju bebu na svijetu!'"

No vjerojatnije je kako je ta pojava toliko rijetka da sove jednostavno nisu razvile obranu protiv nje.

Što se tiče patkice s Floride, možda je preživjela, kaže te dodaje kako su patkice poprilično nezavisne od samog početka života. Postoji puno dokumentiranih slučajeva kad se patkica iz jednog legla preseli u drugo. Čak i ako ju je izlegla sova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara