Preživljavao je u sirotinjskoj četvrti, a danas je najbolji mladi igrač svijeta

Preživljavao je u sirotinjskoj četvrti, a danas je najbolji mladi igrač svijeta
Foto: Instagram

15. SRPNJA Francuska je, pobjedom nad Hrvatskom u finalu, osvojila Svjetsko prvenstvo, no pravi pobjednici turnira za mnoge su imigranti. Francuzi su prestižnu titulu osvojili prvi put nakon 1998. godine, a većina njihovog tima sastoji se od igrača afričkog ili arapskog podrijetla.

Jedan od njih je i Kylian Mbappe, zvijezda PSG-a. S 19 godina postao je najmlađi igrač koji je zabio u finalu SP-a još od Pelea. Osim toga, proglašen je najboljim mladim igračem, a neki su ga prozvali sljedećim Cristianom Ronaldom. No ono što Mbappea izdvaja nisu samo impresivne atletske sposobnosti i nogometne vještine, već i prepreke koje je morao prijeći.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚫️⚪️ #PSGxJordan

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe) on

Mbappe, poput dobrog dijela svojih suigrača iz reprezentacije, dolazi iz imigrantske obitelji - njegov otac potječe iz Kameruna, a majka iz Alžira. Mbappe je odrastao u siromašnoj četvrti u predgrađu Pariza, a njegova priča je značajna zbog toga što francusko društvo posljednjih godina nije bilo sklono afričkim i arapskim migrantima i njihovoj djeci, piše Upworthy.

Od 1980-ih, francuska vlada dijelove predgrađa "udijelila" je migrantima iz afričkih i arapskih zemalja. U tim četvrtima, oko 36% stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je tri puta više od nacionalnog prosjeka. Stopa nezaposlenosti je 28%, što je pak dvostruko više od francuskog prosjeka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe) on

Za francuske muslimane još je gore, s obzirom na to da se njihovo društvo otuđuje i zabranama burki te drakonskim antiterorističkim zakonima. Iako muslimani čine samo 10% francuske populacije, oni čine 60-70% francuske zatvorske populacije.

Mbappe je postao svojevrsni simbol nade za djecu u najsiromašnijim francuskim četvrtima.

Iako rođena u zemlji, djeca afričkih i arapskih migranata još uvijek se bore protiv predrasuda i pokušavaju izbjeći tretman drugorazrednih građana.

Čak i profesionalni nogometaš Karim Benzema, francuski sin francuskih roditelja, misli kako ga ne smatraju pravim Francuzom zbog alžirskog porijekla. "Ako zabijem, Francuz sam, ako ne zabijem - Arap sam", navodno je izjavio nogometaš prije nekoliko godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe) on

Za djecu u tim predgrađima (banlieue, kako ih zovu) Mbappe je dokaz kako uspjeh i prihvaćanje mogu biti i njihove sudbine. U intervjuu za Al Jazeeru nekoliko djece iz četvrti Bondy u kojoj je Mbappe živio dalo je do znanja što osvajanje SP-a znači za njih. "Ponosan sam jer dolazi iz predgrađa kao i ja", kaže 14-godišnji Yanis Jean. "Želim biti kao on jednoga dana."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🤟🏽💈✂️...

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe) on

Kylian Mbappe simpatije javnosti zaradio je i kad je donirao zaradu od Svjetskog prvenstva bolesnoj djeci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara