Prije 29 godina ni milicija nije spriječila Prljavce da okupe 250 tisuća ljudi

Prije 29 godina ni milicija nije spriječila Prljavce da okupe 250 tisuća ljudi
Screenshot: Youtube

GOTOVO tri desetljeća prošla su od legendarnog koncerta Prljavog kazališta koji je na glavnom zagrebačkom trgu okupio preko 250 tisuća ljudi. 

U to su vrijeme Prljavci bili mladi bend koji je na turneji i promovirao svoj novi album Zaustavite zemlju, a kako su u više navrata priznali, nisu ni sanjali da će ovim nastupom zaista zaustaviti zemlju i okupiti više od četvrtine milijuna ljudi. 

Na besplatan koncert koji su na današnji dan prije točno 29 godina odlučili pokloniti "Voljenom gradu" stiglo je 110 autobusa iz cijele Hrvatske, a na tadašnjem Trgu Republike zavladala je nezapamćena gužva.

Ovaj spektakularni koncert ušao je u povijest kao jedan od prvih simbola raspada Jugoslavije jer su na njemu stotine tisuća ljudi uglas zapjevali danas legendarnu pjesmu Mojoj majci koja će ostati poznata kao Ruža Hrvatska. 

Pjesma je kasnije prigrljena kao jedan od budnica Domovinskog rata, iako nije napisana s domoljubnim konotacijama, no u njoj se spominje hrvatsko ime u vrijeme kad takve stvari nisu bile poželjne. 

Samo nekoliko minuta prije početka milicija je pokušala spriječiti održavanje koncerta i isključiti struju, no nisu se uspjeli probiti kroz masu. Nakon toga jedan je milicajac zatražio od Jasenka Houre da ljudima kaže da je koncert otkazan. 

"Recite im vi", odbrusio mu je ovaj i tako ušao u legendu. Kad je poslije toga uzeo mikrofon, prije nego što je zapjevao najavio je: "Neka u ova teška vremena bog čuva i vas i nas".

Vrhunac atmosfere bio je tijekom izvedbe pjesme Mojoj majci koju je Houra napisao nakon smrti svoje majke, a i sam se iznenadio koliku je popularnost postigla. 

"Možda pravi razlog leži u tome što je to prva pjesma u kojoj se, nakon dugo vremena, javlja pridjev "hrvatska". Čemu skrivati nacionalnu pripadnost? Zašto u tome uvijek tražiti negativne konotacije? Meni je moja majka uistinu bila - zadnja ruža u životu! Pišući tu pjesmu, u meni se odvrtio cijeli film moga djetinjstva. Sve što je moja majka ulijevala u mene. Učila me o povijesti, o Zrinsko-Frankopanima, o slikarstvu i umjetnosti uopće. Ona je, za mene, uistinu bila zadnja ruža hrvatska", otkrio je u jednom intervjuu za Yugopapir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara