Prije tri godine pucala si u glavu, sad je dobila novo lice

Prije tri godine pucala si u glavu, sad je dobila novo lice
Screenshot: National Geographic

21-GODIŠNJA cura koja je preživjela pokušaj samoubojstva postala je najmlađa osoba u SAD-u koja je podvrgnuta operaciji transplantacije lica, nakon tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu.

Katie Stubblefield, čije će se novo lice naći na naslovnici rujanskog broja National Geographica, još uvijek se oporavlja od operacije u svibnju 2017. godine, no tvrdi kako je zbog nje dobila "drugu šansu za život".

Katie prije incidenta

Nakon teškog prekida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Katie se 2014. godine upucala bratovom puškom u lice, tijekom posjeta njegovom domu u Tennesseeju. Njezin brat Robert rekao je za National Geographic kako je tad 18-godišnju sestru pronašao u krvi i "bez lica".

Sudeći prema izvještaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i čeljust te joj ozbiljno oštetio oči. Kirurzi zaslužni za spašavanje njenog života u Memphisu pokušali su njezine rane na licu sakriti presađivanjem tkiva s trbuha, no u tome nisu uspjeli. U kliniku u Clevelandu stigla je "s praktički izloženim mozgom".

Dr. Brian Gatsman, specijalist koji je nadgledao njezinu njegu u klinici, rekao je kako je metak izazvao i traumatsku ozljedu mozga te ozbiljno utjecao na njezine hormone i razine natrija, kao i funkciju frontalnog režnja. Njegov tim od 15 specijalista pomogao je stvoriti joj nazalni prolaz, kao i sanirati joj lice te oblikovati čeljust titanom. 

Nakon kakvog-takvog oporavka, navikla se u javnosti pojavljivati omotana šalom ili pod maskom. Stavljena je na listu za transplantaciju te je čekala tri godine za lice koje joj odgovara. U međuvremenu, dva potencijalna donora su otpala, a lice je dobila od 31-godišnje Adree Schneider, čiji organi su pomogli barem sedmero ljudi. Njezina baka osobno je upoznala Katie te kaže kako je u njoj prepoznala svoju unuku.

Adrea Schneider

Transplantacija lica mlade Katie 40. je u svijetu te treća u klinici Cleveland. Postupak se smatra eksperimentalnim i velikim ga dijelom financira Ministarstvo obrane putem Instituta za regenerativnu medicinu oružanih snaga.

Nakon transplantacije

Katie čeka još nekoliko operacija, a na lijekovima će ostati do kraja života. Kaže kako se nada da će se oporaviti do te mjere da se njezin mali nećak ne boji pogledati je. "Želim izaći u rulju i biti lice u koje nitko ne gleda", rekla je svojoj majci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara