Prijeti vam trovanje: Nikad nemojte ovo napraviti sa sladoledom
NAKON što se sladoled jednom otopi, nemojte ga više zamrzavati, savjetuju stručnjaci. Naime, otopljeni pa zamrznuti sladoled mogao bi dovesti do trovanja bakterijama koje uzrokuje infekcije.
Profesorica na odjelu biomedicinske znanosti na Sveučilištu Aston u Velikoj Britaniji Amreen Bashir izjavila je za Daily Mail da mnogi ne očekuju da se mogu otrovati hladnim desertima, no rizik postoji. Prije tri godine petero ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država preminulo je nakon što su jeli sladoled kontaminiran Listerijom. Oboljeli su od listerioze, opasne infekcije koja zahvaća mozak i leđnu moždinu kod odraslih. Zatajenje srca je rijetko, ali moguće.
Oboljeli bakteriju Listeriju najčešće unose putem zaraženih mliječnih proizvoda, sirovog mesa ili povrća. Ta se bakterija može razmnožavati na temperaturama unutar hladnjaka.
"Listeria monocytogenes može rasti na temperaturama od nula do 45 stupnjeva, a uništava je termička obrada hrane. Hrana koja nije ohlađena na temperature u hladnjaku ili se presporo hladila, izložena je povećanom množenju Listerije, pogotovo ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne", tvrde iz Health Protection Agency.
Upravo ta opasnost prijeti sladoledu ako se otopi pa se ponovno zamrzne.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati