Princeza Kiko molila za porođaj na "dan psa"

PRINCEZA Kiko, supruga brata japanskog prijestolonasljednika, koja očekuje svoje treće dijete no trudnoća joj protječe uz komplikacije, molila je utorak, na dan carskog rituala za dobar porod.

Taj ritual za trudnice tradicionalno slavi u carskoj obitelji na "dan psa", koji se prema japanskom horoskopu događa svakih dvanaest dana.

Općenito se drži da psi svoje mlade donose na svijet brzo i bezbolno.

Car Akihito i carica Michiko poklonili su snahi svileni crveno-bijeli pojas, a princ Akishino završio je ritual vezavši pojas oko trbuha svoje trudne žene, pojasnio je glasnogovornik carske kuće.

Princeza Kiko (39), majka je dviju kćeri, a treće dijete trebala bi roditi u rujnu. Međutim, mogla bi roditi i ranije carskim rezom, zbog neuobičajenog položaja posteljice, opasnog za život djeteta i majke.

Početkom veljače, objava treće trudnoće princeze Kiko u Japanca je pobudila nadu da će carska obitelj konačno dobiti muškog potomka. Naime u japanskoj carskoj kući posljednji je dječak rođen pred više od 40 godina i postavlja se pitanje opstanka najstarije dinastije na svijetu, koja traje 2.600 godina.

U međuvremenu je premijer Junichiro Koizumi pripremao zakon koji bi omogućio da carsko prijestolje naslijedi žena, jer je supruga prijestolonasljednika Naruhita, princeza Masako rodila djevojčicu.

Koizumi je zasad obustavio projekt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara