Pripazite koliko često koristite sprejeve za nos

Pripazite koliko često koristite sprejeve za nos
Ilustracija: 123RF

TIJEKOM zimskih mjeseci često obolijevamo od prehlada koje su popraćene začepljenim nosom, a vruće i suhe prostorije ne doprinose poboljšanju tog problema. Ne bismo li si olakšali disanje i smanjili pritisak u glavi, često posežemo za sprejevima za odčepljivanje nosa, a vrlo često i bez preporuke liječnika. Neki stručnjaci navode kako prekomjerno korištenje spreja za nos može biti štetno i u konačnici izazvati ovisnost te imati suprotni učinak.

 Sprejevi za nos sužavaju krvne žile u nosu i sinusima, što smanjuje oticanje i oslobađa začepljen nos. Međutim, ako se redovito koriste, nos može slabije reagirati na liječenje, zbog čega će se često posegnuti za većim količinama, kaže liječnica Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke farmaceutske komore (BAK).

Začepljenost nosa može se pogoršati ako se prestanu koristiti sprejevi, što je poznato kao efekt bumeranga. Njihova prekomjerna uporaba može čak oštetiti sluznicu i osjet njuha, potencijalno i okusa, kaže Sellerberg.
Oštećenje tkiva može rezultirati oticanjem i dugotrajnom začepljenošću, što dovodi do daljnje prekomjerne uporabe spreja. U nekim slučajevima osoba će se možda trebati podvrgnuti dodatnom tretmanu i, možda, operativnom zahvatu kako bi ispravila bilo kakvu štetu.

Studija belgijskog Sveučilišta Ghent iz 2014. godine dokazala je da više od polovice korisnika sprejeve za nos koristi u prekomjernoj količini.

Prema tome, kako biste izbjegli eventualna oštećenja sluznice nosa, koristite ih najviše 5 – 7 dana zaredom. Ako nos ostane začepljen, preporučuje se korištenje fiziološkog spreja za nos koji ne predstavlja rizik od ovisnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara