Pripremite se za ludilo: Danas počinje Ultra

Pripremite se za ludilo: Danas počinje Ultra

Foto: Facebook/Marko Prpić/Pixsell

SPLIT se već neko vrijeme priprema za ludilo zvano Ultra Europe, a kako su se pripremili vidjet ćemo danas.

Partijaneri već neko vrijeme pristižu, a malo partijanerske atmosfere jutros je osjetio i Zagreb jer na peronu pet željezničkog kolodvora počelo je zagrijavanje prije polaska na festival linijom koja je organizirana posebno za ovu priliku.

Policija zasad nije zabilježila veće izgrede "ultraša". Izuzmemo li, naravno, povremene golišave šetnje kao što je to jučer bio slučaj s trojicom stranih tutista koji su se potpuno goli prošetali Spinčićevom ulicom ispod bolnice Firule.

Kao što smo već pisali, Ultra Europe festival potaknuo je Splićane na pravi bum smještajnih kapaciteta. Samo u posljednjih tjedan dana prijavljeno je više od 500 novih kreveta! Split je 2015. godinu zaključio sa 16.872 kreveta, a još prije dva dana bilo ih 23.567, što je povećanje od gotovo 50 posto! Turista, istina, ima više, nego prethodnih godina, ali opet ne toliko da bi opravdali toliku ekspanziju. Za Ultru će, sasvim sigurno, svi biti puni, što nakon toga?

Borba za smještaj

Martina Nimac, privatna iznajmljivačica i vlasnica turističke agencije, kaže kako će opstati oni koji ulažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Split je pun prekrasnih apartmana, dosta je onih dobrih, ali i loših, na trećem katu bez lifta i pogleda na more. Znaju biti lijepo uređeni, ali nije to ono što turist traži. Gostiju u Splitu ima više nego prethodnih godina, ja to dobro vidim, radim kao turistički vodič, po gradu se jedva može proći, a kod Jupiterovog hrama tolika je gužva da ga u posljednje vrijeme izbjegavam. Sada za Ultru bit će jako malo slobodnih kreveta, ali poslije Ultre će popunjenost biti problem. Značajno je porastao broj apartmana i kreveta, konkurencija je strašna, velika je borba za smještaj. Tko se ne trudi i ne ulaže, ne može opstati", kaže Nimac.

Nenormalne cijene

Običaj je i drugdje u svijetu da se za posebne manifestacije dižu cijene smještaja, no u Splitu često znaju sa tim pretjerati u želji da se iskoristi prilika i obrne nešto više novca dok traje Ultra.

"Pristojno bi bilo dignuti cijenu za nekih 30 do 40 posto, ali ima značajan broj onih koji podignu cijene za 200 i više posto. Nekih 25 do 30 posto iznajmljivača podlegne tome, ali ih ima sve manje. No, gosti nisu naivni. Imaju kulturu putovanja, proputovali su mnoge zemlje. Dobre su platežne mogućnosti i žele po svaku cijenu ići na Ultru, spremni su platiti. No, u slučaju pretjeranih cijena moramo računati na negativne komentare na društvenim mrežama. To je bilo posebno izraženo prije dvije godine kada je Ultra prijetila otkazivanjem zbog nenormalnih cijena smještaja", otkriva Nimac.

Što ako Split izgubi Ultru?

"Zaustavit će se ovaj rast smještajnih kapaciteta u Splitu. Vrlo veliki broj apartmana će zatvoriti, ostat će samo oni dobri", drži Nimac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara