Prodaje se 13 Titovih limuzina

U BEOGRADU se 27. veljače u organizaciji ministarstva obrane održava aukcija 13 luksuznih limuzina koje su nekada pripadale Josipu Brozu Titu.

Najvišu početnu cijenu od 508.000 dolara imaju dva produžena strech Mercedesa s pomičnim krovovima. Limuzine su otporne na metke, a svaka ima šest sjedala. Ponudit će se još 10 Mercedesa, te jedan Rolls-Royce Phantom iz 1960. godine čija je početna cijena 206.800 dolara.

Na aukciji će se prodavati i 10 BMW motocikala koje je koristila Titova služba sigurnosti.

Kako bi napunile državni proračun vlasti u Beogradu su i ranije organizirale slične aukcije.

Hrvatske vlasti također su organizirale javno nadmetanje na Brijunima u siječnju 2001. godine. Tada je prodan Titov gliser »Baltik« koji je dobio na poklon od istočnonjemačkog lidera Waltera Ulbrichta 23. svibnja 1967. godine. Novi vlasnik, poduzeće »Matija Gubec« iz Stubičkih Toplica, za gliser dug 7,5 i širok 2,5 metra i koji odjednom može povesti 12 osoba, platilo je 30.001 njemačku marku. Jedna zagrebačka odvjetnica ponudivši 31.005 njemačkih maraka postala je vlasnica »Mercedesa 280 S».

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od SRJ i Hrvatske, Slovenija u svom tehničkom muzeju čuva kolekciju 15 skupocijenih i rijetkih limuzina koje je Tito na dar dobivao od svjetkih državnika. Poseban je Mercedes 540K iz 1939. godine, koji je Titu poklonilo tadašnje hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, te Packard iz 1937. godine.

Za vrijeme posjeta Jugoslaviji američki predsjednik Kennedy bio je impresioniran brojem limuzina, koje su bile velika Titova strast.

Fotografije web stranice Tehničkog muzeja Slovenije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara