Producenti Simpsona: Bijelci više neće sinkronizirati nebjelačke likove

Producenti Simpsona: Bijelci više neće sinkronizirati nebjelačke likove
Foto: Press

ANIMIRANA televizijska serija Simpsoni neće više koristiti bijele glumce za sinkroniziranje "obojenih" likova, priopćili su producenti.

"Idemo dalje. Simpsoni više neće imati bijele glumce za nebjelačke likove", stoji u kratkome priopćenju, u kojemu se ne navode pojedinosti o razlozima te odluke.

Odluci su prethodili višegodišnji pritisci javnosti zbog lika Apua iz indijske trgovine, kojemu glas daje Hank Azaria.

Azaria je ranije ove godine izjavio da više neće sinkronizirati taj lik, koji se našao na meti kritika zbog negativnog načina prikazivanja Amerikanaca indijskoga podrijetla.

Azaria je u Simpsonima također dao glas liku crnog policajca Loua te meksičko-američkog Bumblebee Mana. Harry Shearer stoji iza lika Dr. Hibberta koji je također crnac.

U priopćenju se ne navodi hoće li Apu i ostali likovi ostati u seriji.

Pogrešnim procjenama sklon Homer Simpson, domaćica Marge, mutikaša Bart, genijalka Lisa i beba Maggie prate promjene u američkoj kulturi i društvu već više od 30 godina u najdugotrajnijoj američkoj animiranoj televizijskoj seriji. Serijal o Simpsonima emitiran je u više od 100 zemalja svijeta.

Čišćenje pop kulture od rasizma

Odluka producenata serije televizijske kuće Fox dio je "čišćenja američke pop kulture od rasizma, nakon masovnih prosvjeda ovaj mjesec zbog policijskih ubojstava crnih Amerikanaca".

Ranije su i drugi bijeli glumci, među kojima i Mike Henry iz animiranog serijala Family Guy i Kristen Bell iz serije Central Park, najavili kako neće više davati glasove obojenim likovima. "Bila je čast 20 godina igrati Clevelanda u 'Family Guyu'. Obožavam taj lik, ali smatram da bi obojene likove trebali igrati obojeni glumci. Stoga se povlačim iz te uloge", napisao je Henry na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara